Ruski hakeri su u fazi izviđanja američke kritične infrastrukture

Ruski hakeri pripremaju teren za potencijalne napade te trenutno ispituju potencijalne ranjivosti američkih kompanija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.03.2022. / 13:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od početka ruske invazije na Ukrajinu stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju na potencijalne napade ruskih hakera na infrastrukturu zapadnih zemalja koje bi mogle imati teške posljedice. Ovaj tjedan FBI je poslao slično upozorenje u kojem se ponovno spominje ruska prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Hakeri Podignute optužnice protiv ruskih hakera koji su upali u američku nuklearku: One su osobne, ali i upozorenje svima koji stoje iza njih

Prema tim podacima, ruski hakeri skeniraju sustave energetskih kompanija i drugu kritičnu infrastrukturu u SAD-u, a u posljednje vrijeme ta su se skeniranja intenzivirala. Bryan Vorndran, jedan od pomoćnika direktora u FBI-u rekao je kako je Rusija sada u fazi izviđanja tijekom koje pokušavaju saznati više detalja o načinu obrane kompanija i potencijalnim ranjivostima njihovih računalnih sustava koje bi mogle iskoristiti.

Naglasio je kako Rusija predstavlja jednog od dva najsposobnija globalna neprijatelja SAD-a u kibernetičkom prostoru te da je trenutačna faza izviđanja iznimno važan dio ukupnih napada. Jasno je koja je sljedeća faza takvih napada - jednom kada/ako se pronađu propusti i ranjivosti, (ruski) hakeri bi mogli krenuti u iskorištavanje tih propusta. To, naravno, ne mora biti odmah, već mogu čekati određenu situaciju i priliku i napasti u tom trenutku.

Slične prijetnje postojale su i prije ruskog napada na Ukrajinu pa je tako još ranije predsjednik SAD-a Joe Biden upozorio Putina kako bi određena kritična infrastruktura trebala biti zabranjena za kibernetičke napade poput energetike, zdravstvenih ustanova, prehrambene industrije, telekomunikacija itd.

Slika nije dostupna Usprkos ratu, većina Ukrajine i dalje je povezana s internetom

Sigurnosni stručnjaci već su upozorili od kakvih napada ruskih hakera zemlje na zapadu najviše strahuju te podsjećaju na napade u kojima je dio Ukrajine ostao bez struje, na opasni malware koji je blokirao rad brojnih tvrtki diljem svijeta, ali i ransomware napad zbog kojeg je privremeno s radom zaustavljen američki naftovod.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti