Spojevi koji se nalaze svuda oko nas mogli bi nam skratiti životni vijek: "Podaci su vrlo indikativni"

Moguće je smanjiti izloženost ftalatima i drugim štetnim kemijskim spojevima koji se nalaze u plastici i plastičnim proizvodima.

Martina Čizmić | 12.10.2021. / 15:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sintetičke kemikalije ftalati, koji se nalaze u stotinama proizvoda koje svakodnevno koristimo, dovode se u vezu s većim rizikom od smrti, pogotovo od kardiovaskularnih bolesti, objavljeno je u studiji u časopisu Environmental Pollution.

Studija je utvrdila da su visoke razine ftalata, koje je moguće pronaći u plastičnim proizvodima, šamponima, šminci, parfemima i dječjim igračkama, vjerojatno odgovorne za gotovo 100 tisuća preranih smrti osoba u dobi od 55 do 64 godine u SAD-u.

Ova studija još je jedna u nizu onih koje proučavaju utjecaj plastike na ljudsko tijelo te pokazuje koliko je važno za javno zdravlje, ali i gospodarstvo, da se smanji ili u potpunosti eliminira korištenje plastike, istaknuo je voditelj studije, profesor dr. Leonardo Trasande sa Sveučilišta NYU Lagone Healt u New Yorku.

Ftalati su poznati po tome da onemogućavaju proizvodnju hormona u ljudskom tijelu. Ranije studije već su povezale ftalate s problemima s reproduktivnim zdravljem, ali i s pretilošću kod djece, astmom, problemima s kardiovaskularnim sustavom i rakom.

Trasande ističe kako nije moguće sa sigurnošću potvrditi da su upravo ftalati odgovorni za preranu smrt, ali su podaci veoma indikativni.

Već znamo da ftalati utječu na muški spolni hormon, testosteron, koji ukazuje na potencijalan razvoj kardiovaskularnih bolesti kod odraslog muškarca. Već znamo da izlaganje tim kemikalijama vodi do razvoja različitih poremećaja koji mogu dovesti do smrti, kao što su pretilost i dijabetes, istaknuo je Trasande.

Dodao je kako je moguće smanjiti izloženost ftalatima i drugim štetnim kemijskim spojevima koji se nalaze u plastici i plastičnim proizvodima.

Prije svega, što je moguće više izbjegavajte plastiku. Nikad nemojte stavljati plastičnu posudu u mikrovalnu pećnicu ili perilicu posuđa, jer toplina utječe na površinu pa kemikalije lakše dolaze u dodir s hranom. Također, pripremajući hranu kod kuće, smanjujete potrošnju procesuirane hrane i razine kemikalija s kojima dolazite u dodir, nabraja Trasande te dodaje kako bi također bilo dobro koristiti losione za tijelo i deterdžente koji nemaju dodane mirise, hranu spremati u staklene, keramičke, drvene ili posude od nehrđajučeg čelika, kupovati smrznutu a ne konzerviranu hranu, češće prati ruke te izbjegavati osvježivače prostora.

No, s Trasandeovom studijom ne slažu se u Američkom kemijskom vijeću (ACC) koje predstavlja američku plastičnu i kemijsku industriju.

Većina sadržaja unutar Trasandeove posljednje studije nije baš točna, istaknula je za CNN Eileen Conneely iz ACC-a.

Ona je navela kako je studija donijela zaključke izjednačavajući sve ftalate, a da pri tome nije razdvojila različite vrste ftalata. Navodi i kako neki ftalati, poput DINP-a i DIDP-a imaju manju toksičnost od drugih, što se u studiji ne spominje. 

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti