Kad tehnologija postane opasna po život: Mobilne mreže u Ukrajini koriste se kao oružje za lociranje i raketiranje neprijatelja

Novi dokazi upućuju na to da se mobilne mreže koriste kao ratno oruđe u invaziji Rusije na Ukrajinu, jer svaka strana prati telefone neprijateljskih vojnika.

Branimir Vorša | 31.03.2022. / 16:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ukrajinski vojnici opisali su opasnosti korištenja mobilnog telefona na prvoj crti bojišnice u sukobu s ruskim separatistima posljednjih godina.

Kada čujete dron, imate oko pet sekundi da napustite svoju poziciju i pobjegnete. Raketa će letjeti tako brzo, piše Sky News, pozivajući se na svjedočanstva ukrajinskih vojnika.

Novi dokazi upućuju na to da se mobilne mreže sada koriste kao ratno oruđe u invaziji Rusije na Ukrajinu, jer svaka strana prati telefone neprijateljskih vojnika.

Slika nije dostupna Usprkos ratu, većina Ukrajine i dalje je povezana s internetom

Kako se prate telefoni na bojnom polju?

Moguće je da neki sustavi mogu izravno identificirati lokaciju telefona kad se simulatori povežu s njima, na primjer pristupom internom GPS sustavu telefona.

Koja god metoda bila upotrijebljena, s tim da su sitni detalji pomno čuvane vojne tajne, sve završavaju tako da neprijatelj dobije prilično točnu lokaciju onoga tko koristi mobitel.

U Ukrajini je poznato da Rusi koriste sustav elektroničkog ratovanja Leer-3, koji se sastoji od dvije bespilotne letjelice i zapovjednog kamiona, kao sredstvo za lociranje ukrajinskih snaga.

Ovaj sustav može pokupiti više od 2000 telefona u radijusu od šest kilometara, što potencijalno omogućuje pronalaženje čitavog niza neprijateljskih položaja.

Vjeruje se da i ukrajinske snage koriste sličnu tehnologiju. Sredinom ožujka američki dužnosnici rekli su za New York Times da je najmanje jedan ruski general ubijen nakon što su ukrajinski obavještajci uhvatili poziv s njegovog mobitela.

Prisutnost ovih sustava elektroničkog ratovanja značila je da je korištenje pametnog telefona postalo digitalna verzija bezbrižnog paljenja cigarete noću, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Slika nije dostupna Ukrajinci hvale Muskov satelitski internet: Starlink je iznimno učinkovit, a svaki drugi dan stižu novi terminali

To je čak potaknulo ukrajinsku vojsku da izda savjete svojim vojnicima u borbama protiv separatista koje podržava Rusija u istočnoj regiji Donbasa.

Ruska taktika

Mnogi od istih sustava koji se koriste za lociranje telefona mogu se koristiti za presretanje komunikacija. To bi moglo pomoći u objašnjenju trenutne ruske vojne taktike.

Neki su bili iznenađeni da je pokrivenost ukrajinske mobilne mreže i dalje široko rasprostranjena, omogućujući Ukrajincima i njihovim oružanim snagama da je koriste ako žele.

No moguće je da Rusi nisu tako snažno napali telekomunikacijsku infrastrukturu upravo kako bi mogli prikupiti obavještajne podatke iz ukrajinskih poziva.

To također daje priliku ukrajinskim snagama da učine isto, nešto što će vjerojatno predstavljati problem za ruske snage s obzirom na izvješća da njihov šifrirani komunikacijski sustav, nazvan ERA, ne radi dobro, što ih je prisiljavalo da koriste otvorene radijske frekvencije i civilne telefone.

Sam Cranny-Evans iz obrambenog vojnog think tanka RUSI smatra da postoje dodatna objašnjenja za nastavak telefonske pokrivenosti u Ukrajini.

Slika nije dostupna Ukrajinci su počeli koristiti kontroverznu američku tehnologiju prepoznavanja lica

Uništiti mrežu mobitela je teško, posvuda ima puno ćelija s dobrom pokrivenošću. U Mariupolju i Izijumu, na primjer, tek nedavno počinju gubiti svaki pristup svojim mobilnim mrežama, nakon nekoliko tjedana borbe, pa čak i tada u nekim slučajevima mogu dobiti pristup, kaže Cranny-Evans.

Također je naglasio da bi Rusi mogli koristiti mrežu za upravljanje svojim bespilotnim letjelicama i da možda ne žele upotrijebiti resurse da je unište, jer se to ne uklapa s ruskom pričom o 'oslobađanju' Ukrajine.

I dok se mogu poduzeti protumjere za zaštitu od prisluškivanja, to nije tako jednostavno poput običnog gašenja mobitela.

John Scott Railton, viši istraživač Citizen Laba na Sveučilištu u Torontu, rekao je da pristupom osnovnom operativnom sustavu telefona, neprijatelj može hakirati kako bi se učinio ugašenim, dok je zapravo bio uključen, što ga čini praktički svjetionikom na bojnom polju.

Vađenje baterije iz telefona jedno je od rješenja za to, ali to je često teško izvedivo s modernim pametnim telefonima.

Nesmotrenost i dosada

Daljnji skup ranjivosti ne tiče se telefona, već ponašanja vojnika koji ih koriste. Ako uspiju upotrijebiti svoje uređaje bez pozivanja na napad projektilima, mogu se opustiti i zaboraviti da neprijatelj sluša njihove pozive.

Posljedice ovoga nisu uvijek odmah vidljive, što može dovesti do toga da grupe razviju sigurnosne prakse koje ne uzimaju u obzir koliko se nadziru. Možda nisu dovoljno vrijedni ciljevi da bi odmah poslali projektil, ali bi mogli biti dovoljno vrijedni za praćenje i prikupljanje obavještajnih podataka, ističe Railton.

Postoji još jedna ranjivost koja se često može pokazati kobnom, a to je dosada. Kako rat odmiče, upravo to postaje sve veća opasnost.

Kada su stručnjaci intervjuirali vojnike na bojišnici u Donbasu 2017. godine, otkrili su da obično koriste svoje telefone unatoč tome što su znali za opasnosti.

Sjedeći vani u zemunicama, rovovima i bunkerima danima, pa čak i tjednima bez ikakvog posla, ljudi počinju ludjeti. Treba vam nešto da skrenete misli sa stvari, rekao je jedan od ukrajinskih vojnika.

Izvor: Sky News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti