Zelena salata uzgojena u svemiru jednako ukusna i sigurna kao 'zemaljska'

Astronauti su na ISS-u salatu uzgajali između 2014. i 2016. NASA-ini su znanstvenici zbog usporedbe kontrolu na Zemlji obavili repliciravši istovjetne uvjete uzgoja.

Martina Čizmić | 11.03.2020. / 07:25 komentari
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Prema studiji objavljenoj u časopisu "Frontiers in Plant Science", zelena salata koja se uzgaja u svemiru ne samo da je ukusna, već je i jednako hranjiva i sigurna za jelo kao dosadna stara zelena salata kakvu konzumiramo na Zemlji.

tri vijesti o kojima se priča Žena spava u kravetu, ilustracija Za sve koji žive u gradovima Spavajte u mraku, zaštitite srce: Znanstvenici upozoravaju na skrivenu prijetnju Anatomski prikaz srca, ilustracija Istraživanje pokazalo Ova jednostavna svakodnevna hrana može potiho ojačati zdravlje vašeg srca Iznenađenje na ekranu, ilustracija Dobro čitajte što piše Oprez! Ugledate li ovo upozorenje na Gmailu, vjerojatno vas pokušavaju hakirati

Mogućnost uzgoja sigurne I svježe hrane kao nadopune pakiranoj hrani za astronaute u svemiru važan je NASA-in cilj, piše časopis.

Zelena zona

Nedugo nakon prvog eksperimenta, godine 2014., salatu su astronauti ubrali i poslali u svemirski centar Kennedy na analizu. Nakon temeljitog pregleda salate uzgojene na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), istraživači su zaključili da je razlika između nje i one uzgojene na Zemlji minimalna. Riječ je o zanemarivoj razlici u količini nekih metala i minerala, među kojima su željezo, kalij i cink.

Astronauti su na ISS-u salatu uzgajali između 2014. i 2016. NASA-ini su znanstvenici zbog usporedbe kontrolu na Zemlji obavili repliciravši istovjetne uvjete uzgoja.

Rezultati su bili ohrabrujući: dvije glavice zelene salate bile su gotovo u potpunosti iste, uključujući i mikrobne zajednice koje se nalaze u biljkama. Pokazalo se da "svemirska salata" sadrži nešto višu razinu bakterija, no među njima nije nijedna opasna po ljudsko zdravlje, poput E.coli ili salmonele.

Uzgoj hrane u održivom sustavu, sigurne za konzumaciju postat će presudna kada NASA krene u dulje misije.

Gravitacijski vrt

Pokazalo se da je uzgoj salate daleko jednostavniji od uzgoja ostalih vrsta povrća.

Slične ćemo uvjete uzgoja morati osigurati i za rajčice, krumpire i paprike, a nadamo se da ćemo ih početi uzgajati u tekućoj godini i tijekom iduće, rekla je glavna autorica i znanstvenica svemirskog centra Kennedy, Christina Khodadad, a prenosi ScienceAlert.

S obzirom na to da tim vrstama povrća treba puno više vremena za uzgoj, preciznije 80 dana u odnosu na 28, koliko je potrebno za salatu, trebat će nam puno više resursa i izdašnijih ulaganja, istaknula je.

Astronauti zasad uglavnom konzumiraju jela koja rehidriraju na ISS-u. Na meniju je koktel od sušena voća, orašastih plodova, piletine, govedine i škampa, ali nijedna salata ne može se tako dobro obraditi da bi preživjela put do nulte gravitacije.

U prerađenim paketima s obrocima nedostaje hranjivih tvari i nekih vitamina, osobito kalija te vitamina C, B1 i K. Svježi proizvodi činili su se najboljim rješenjem za taj problem koji će NASA morati riješiti s obzirom na planirane dugoročne misije svemirskih letova na Mjesec i Mars.

Astronauti će u budućnosti morati funkcionirati "neovisno o Zemlji", a ovo je jedan od koraka naprijed u ostvarenju toga cilja.

(Hina)

Vezane vijesti