15 učinkovitih trikova za uštedu baterije pametnih telefona

Baterije današnjih pametnih telefona u teoriji mogu sa jednim punjenjem izdržati i do sto sati, naravno, uz pretpostavku da telefon uopće ne koristite.

Monika Nožić Monika Nožinić | 29.06.2015. / 07:00

15 učinkovitih trikova za uštedu baterije pametnih telefona

Baterije današnjih pametnih telefona u teoriji mogu sa jednim punjenjem izdržati i do sto sati, naravno, uz pretpostavku da telefon uopće ne koristite. U praksi je situacija nešto drugačija pa tako baterije nekih od najboljih telefona mogu izdržati i do 20 sati.

15 učinkovitih trikova za uštedu baterije pametnih telefona

15 učinkovitih trikova za uštedu baterije pametnih telefona

"Vrijeme razgovora" znači "broj sati tijekom kojih na telefonu možete razgovarati na jednom punjenju", a prikazana statistika nije u potpunosti vjerodostojna jer kompanije i oglašivači koriste laboratorijske podatke koji nisu istovjetni aktivnom korištenju telefona u realnom vremenu.

Ako vam se baterija izrazito brzo troši, isprobajte brzinsko rješenje i prebacite telefon na Airplane mode (zrakoplovni način rada). Ovo je jedna vrlo jednostavna postavka koja će u sekundi i odjednom istrijebiti sve "ubojice" baterije, poput raznih aplikacija, GPS-a i obavijesti.

Problem je, naravno, što zrakoplovni način rada vaš smartphone automatski pretvara u beskoristan telefon. Koja je onda korist od 48-satnog trajanja baterije ako ne možete slati poruke, ​​pozivati ili provjeriti e-mail?

Dakle, prije nego što odaberete opciju Airplane mode, isprobajte trikove koje vam donosimo. Riječ je o poprilično jednostavnim rješenjima koja bi trebala riješiti većinu problema s baterijom, a usput ćemo istaknuti i nekoliko mitova o baterijama pametnih telefona, od idealnog ciklusa punjenja do istine o zatvaranju aplikacija jer danas ipak neki od najboljih savjeta od prije nekoliko godina više ne vrijede.

Počnite sa brisanjem aplikacija koje niste koristili mjesecima

Aplikacije koje se pokreću i rade u pozadini, poput lokacije ili notifikacija, vrlo loše mogu utjecati na potrošnju baterije. Zašto stoga ne biste obrisali sve aplikacije koje već duže vrijeme ne koristite i koje ste zadnji put otvorili možda prije više od nekoliko mjeseci?

Da biste aplikacije obrisali na Androidu, idite na Settings–>Apps (Postavke->Aplikacije). Odaberite aplikaciju koju želite onemogućiti te kliknite na opciju "Deinstaliraj".

Na iOS uređajima dodirnite i držite bilo koju app ikonu, a zatim dodirnite X u gornjem lijevom kutu.

Isključite pozadinske podatke

Mnoge su aplikacije i dalje aktivne, čak i kada ih ne koristite. To ima smisla za stvari kao što su e-mail i društvene mreže jer većina nas želi poruku ili komentar sa društvene poruke pročitati odmah, ali igre, bilješke i glazba su veliki potrošači baterije.

Na iOS platformi možete isključiti pozadinske podatke na sljedeći način: odete na Settings—>General—>Background App Refresh (Postavke->Općenito-> Pozadina App Osvježi) i odaberite aplikacije koje želite isključiti.

Na Androidu možete "ograničiti pozadinske podatke" za svaku aplikaciju. Da biste to učinili, odite na Settings—>Data usage (Postavke->Korištenje podataka), odaberite aplikaciju koju želite, a zatim dođite do dna kako biste ograničili pozadinske podatke o mobilnim mrežama.

Nemojte zatvarati aplikacije

Zatvaranje aplikacija godinama je među pametnim telefonima bio najpopularniji trik za štednju baterije.

Ironično, ali istinito, ovo je trik kojim dodatno možete uništiti bateriju. Kad izađete iz aplikacije i ponovno ju otvorite nakon nekog vremena, telefon će to učiniti uz najmanju štetu za bateriju. Ipak, ako svakodnevno otvarate i zatvarate iste aplikacije, telefon ćete samo dodatno opteretiti.

Gledajte na to kao na gašenje i paljenje automobila na svakom semaforu, dakle - besmisleno je.

Onemogućite obavijesti za većinu aplikacija

Većina aplikacija automatski šalje tzv. "push notifications" koje vas obavještavaju o stvarima koje se svakodnevno zbivaju. Ovom ludilu također treba stati na kraj.

Za iOS platformu: idite na Settings—>Notifications (Postavke->Obavijesti) i isključite obavijesti za sve, osim za svoje najvažnije aplikacije. Naravno, jasno nam je da želite primati obavijesti za poruke, ali ostale obavijesti raznih aplikacija, poput rezultata nogometne utakmice i slično, zaista nisu potrebne jer dodatno i, uglavnom bespotrebno, troše bateriju.

Za Android platformu: idite na Settings—>Sound & notification—>App notifications (Postavke->Zvuk & obavijesti->App obavijesti). Odavdje možete u cijelosti blokirati obavijesti za pojedine aplikacije ili postaviti prioritetne filtre za primanje što manje obavijesti.

Naredite svom pametnom telefonu da rjeđe provjerava pristigle mailove (iOS)

Ovo je nešto što biste svakako trebali učiniti ako vam je stalo do što dužeg trajanja baterije. Prvo rješenje je narediti svom telefonu da rjeđa provjerava pristiglu poštu, primjerice, samo jednom svakih 30 minuta. Drugo rješenje je provjeravanje pošte ručno, tj. da telefon novu poštu provjeri samo kada kada ručno otvorite aplikaciju. Ovim se opcijama može pristupiti u istom izborniku.

Za sve iOS korisnike: idite na Settings—>Mail, Contacts, Calendars—>Fetch New Data (Postavke->Pošta, kontakti, kalendar->Dohvati nove podatke). Isključite "Push" i odaberite željenu frekvenciju na dnu izbornika.

Isključite postavke lokacije

 

Isključivanjem servisa "pronalaženje lokacija" ne štedite samo internet preko SIM kartice već i bateriju.

Isključivanje ove opcije možete učiniti na sljedeći način:

Ako imate iOS platformu, idite na Settings—>Privacy—>Location Services (Postavke ->Privatnost->Usluge lokacije).

Ako imate Android platformu, idite na Settings—>General–>Location (Postavke->Općenito->Lokacija).

Isključite automatsko osvjetljenje

Ako vam prvih nekoliko koraka nije pomoglo, vrijeme je da poduzmete dodatne stvari. Odmah isključite automatsko osvjetljenje! Ova opcija nekima možda zvuči kao nešto štedi bateriju, no ona obično osvijetli ekran više nego što je potrebno. Kako biste više uštedjeli bateriju, puno je bolje da sami podesite najmanje osvjetljenje. Ovo je jedan od važnih načina za uštedu baterije.

Za iOS: idite na Settings—>Display & Brightness (Postavke->Zaslon & Jačina osvjetljenja). Isključite "Auto-Brightness" te prigušite zaslon.

Da biste to učinili na Androidu, idite na Setting—>Display (Settings->Zaslon) i isključite Adaptive Brightness. Zatim dodirnite razinu osvjetljenja i prilagodite ju svojim željama.

Isključite vibracije

Ako vam nije prijeko potrebna, svakako vam preporučujemo da vibraciju obavezno isključite. Ona zapravo vašoj bateriji oduzima puno više energije nego kada telefon zvoni. Isključite vibraciju kada dodirujete tipkovnicu, točnije isključite vibraciju u svim segmentima telefona. Znamo da je vibracija nešto na što ste vjerojatno naviknuli, ali to je osim navike, samo veliki potrošač baterije.

Za iOS: idite na Settings—>Sounds (Postavke-> Zvukovi), a zatim kliknite na prekidač na vrhu izbornika i isključite vibraciju.

Za Android: koristite prekidač jačine zvuka kako biste smanjili zvono, nakon čega će vam se na zaslonu prikazati izbornik.

Stanje mirovanja - 'sleep mode'

Noću obavezno koristite "sleep mode" ili "blocking mode" i tako uštedite energiju. Uključivanjem ovih načina rada telefon deaktivira WiFi, internet preko SIM kartice, zvono, vibraciju i sl. To su uglavnom ogromni potrošači energije i u trenucima kada vam nisu potrebni korisno ih je isključiti. Također savetujemo da ovaj način rada koristite i na poslu, ako je moguće.

Za iOS: idite na Settings—>General—>Auto-Lock (Postavke->Općenito->Automatsko zaključavanje)

Za Android: idite na Settings—>Display—>Sleep (Postavke->Zaslon->Stanje mirovanja)

Isključite Bluetooth

Bluetooth je bežična tehnologija kratkog dometa koja omogućuje povezivanje vašeg telefona s drugim uređajima, što je odličan način za brzo slanje datoteka, spajanje na zvučni sustav u automobilu, ili drugih aplikacija blizu dometa (primjerice, korištenje pametnog telefona kao daljinskog upravljača za TV). Iako Bluetooth danas ne troši bateriju kao nekad prije, na nju još uvijek djeluje nepovoljno.

Ako svoj telefon ne koristite za slanje datoteka, u automobilu ili u interakciji s drugim uređajima, razmislite o isključivanju Bluetootha.

Da biste to učinili na iOS platformi, prijeđite od dna zaslona prema gore i dodirnite Bluetooth ikonu koja se nalazi u sredini.

Za Android: idite na Settings—>Bluetooth (Postavke->Bluetooth) i deaktivirajte ga.

Tamne pozadinske teme (Android)

15 učinkovitih trikova za uštedu baterije pametnih telefona

15 učinkovitih trikova za uštedu baterije pametnih telefona

Ako tamne pozadine doprinose čuvanju baterije, vrlo lako dođemo do zaključka da sve što je tamno čuva bateriju. Stoga vam savjetujemo da, ako je ikako moguće, za sve aplikacije koje imate koristite tamne teme. Ovo se posebno odnosi na Samsung i Motorola telefone.

Ako vaš telefon koristi AMOLED zaslon, poput mnogih Samsungovih i Motorolinih, preporučujemo da koristite pozadine koje nemaju svijetle boje, dakle tamna će vam pozadina definitivno uštedjeti bateriju. AMOLED zasloni ne koriste puno energije za tamne piksele jer ih ne osvjetljavaju kao svijetle piksele i iz te činjenice možemo zaključiti da tamne pozadine itekako doprinose štednji baterije.

Ovakvi zasloni dnevno uštede dobrih sat vremena baterije.

Nemojte previše brinuti oko toga koliko vam je telefon prazan ili pun  

Vjerojatno ste svi čuli za klasičan savjet o punjenju baterije koji glasi ovako: "Bateriju obavezno ispraznite do kraja, a zatim ju nadopunite do 100%". Sama ideja se krije u tome da baterija "zapamti" svoj puni kapacitet punjenja i ponešto istine je u tome bilo davne 2007. godine.

No, u 2015. je tehnologija baterija pametnih telefona napredovala dovoljno da ne trebaju nikakav poseban tretman. Dakle, bateriju danas možete puniti i 15 minuta, posebno ako ste u žurbi, a mi vam obećajemo da vaša baterija neće zaboraviti što zapravo znači dostizanje punog kapaciteta.

Obratite pozornost na jačinu signala

Kada imate jaku LTE veze ili (pogotovo) sjajnu Wi-Fi vezu, vaš će telefon raditi bez naprezanja baterije. S druge strane, ako imate samo jednu crticu, slab 4G i loš ili nikakav Wi-Fi signal, telefon će trošiti užasno puno baterije kako bi se pokušao povezati sa slabim signalom.

Dakle, ako primijetite da se vaš telefon muči s povezivanjem, pokušajte se približiti izvoru ili, ako ništa drugo, prebacite telefon na izvanmrežni načina rada - dajte mu pauzu koju zaslužuje i pritom uštedite bateriju.

Koristite način rada koji štedi bateriju (Android)

Većina najnovijih Android telefona poput Galaxy Nexus S6, 6 i HTC One M9 ima način rada koji štedi bateriju i koji "život" vašem uređaju može produžiti za dodatnih desetak sati, čak i ako vam je baterija na manje od 20%.

Da biste aktivirali štedljivi način rada, odite na Settings—>Battery (Postavke->Baterija) i kliknite na tri točkice u gornjem desnom kutu.

Iskoristite zrakoplovni način rada čak i ako niste u zrakoplovu

Ako vam ništa od navedenog ne bude od pomoći, tu je još uvijek dobri stari zrakoplovni način rada (Airplane mode). Iako bi vaš telefon mogao učiniti poprilično beskorisnim, ovo je jedini način da vam se baterija ne iscrpi do kraja. Uostalom, beskoristan telefon je u svakom slučaju bolja opcija od ugašenog telefona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti