20 konkurenata Appleovom iPadu

Appleov iPad postavio je temelje tablet računala, i praktički bez konkurencije označio 2010.g. No sve više tvrtka plasira na tržište svoje viđenje tablet računala. Pogledajte 20 konukurenata iPadu.

Zimo Zimo Zimo | 24.10.2010. / 16:47

20 konkurenata Appleovom iPadu

Appleov iPad postavio je temelje tablet računala, i praktički bez konkurencije označio 2010.g. No sve više tvrtka plasira na tržište svoje viđenje tablet računala. Pogledajte 20  konukurenata iPadu.

Polako se bliže blagdani, a velike kompanije sve više su pod pritiskom kako bi se do do kraja godine njihov proizvod pojavio na tržištu. Saželi smo 20 konukurenata koji žele uzeti dio tržišta za sada jedinom i najjačem tabletu na tržištu - iPadu. U obzir su uzeti tableti od 7” pa na dalje, te uz svaki tablet ukratko možete pročitati nekoliko informacija o istom. Koji je vaš favorit?

1. Samsung Galaxy Tab

Sličan dizajnu Samsung Galaxy X pametnih telefona, ovaj 7 inčni Android 2.2. tablet dolazi sa odličnim specifikacijama i biti će dostupan od nekoliko dobavljača. Vjerojatno jedan od najjačih iPadovih konukrenata koji je najavljen za kraj 2010.


2. Cisco Cius

Uređaj namijenjen prevenstveno poduzećima kako bi unaprijedili komunikaciju i suradnju. Cisco Cius je 7-inčni Android tablet prilagođen Cisco korisnicima, što znači da vjerojatno, obični korisnici neće biti previše zainteresirani za ovaj uređaj.


3. Blackberry Playbook

Cilj ovog tableta je zaustaviti momentum prodaje iPada, a namijenjen je izvršnim direktorima i poslovnim profesionalcima. Ovaj, također 7-inčni tablet, dolazi sa vlastitim QNX operativnim sistemom i 1GHz dual core procesorom i 1GB RAM-a. Baterija mu nije baš najjača strana, a na tržište stiže tek 2011.


4. Toshiba Liberetto

Jedan od inovativnijih tableta sa dvosturkim zaslonom do 7-inča osjetljivim na dodir. Jedan zaslon može služiti kao virtualna tipkovnica, dok ostatak posla možete raditi na drugom zaslonu. Radi na Windows 7 operativnom sistemu, i koncipiran je više kao netbook nego kao tablet.


5. Asus Eee Pad

Jedan od top 5 vodećih proizvođača računala i jedan od vodećih tvrtka u dizajnu - ASUS, najavio je lansiranje različitih modela kao konkurencija iPadu. Eee Pad mogao bi stići u 9 ili 12-inčnoj verziji sa Windows 7, Windows Embedded Compact ili Andorid operativnim sustavom. ASUS je izjavio kako njihov tablet stiže u prvom kvartalu sljedeće godine.


6. Lenovo U1 Hybrid

Veliki hit sa CES 2010 je IdeaPad U1 Hybrid, tablet koji je ugrađen u kučište sa fizičkom tipkovnicom. Glavni sistem baziran je na Windows 7 platformi, no kada odvojite 11.6-inčni tablet od fizičkog kučišta, baza tableta postaje Linux. Uređaj je odgođen za 2011, no tablet će se prodavati odvojeno od Lenovo LePad-a krajem godine.


7. Archos 10

Archos je tvrtka koja se bavi izradom PDA i tableta, te zadnjih nekoliko godina pokušava ući na tržište raznim uređajima i operativnim sistemima. Kompanija bi mogla ove godine imati 10-inčni tablet sa Andoridom 2.2.


8. Viewsonic ViewPad 100

Ovaj 10-inčni tablet radi na dva operativna sistema - Windows 7 i Android 1.6. Zaslon je izrađen na LED tehnologiji, ima 1 GB RAM-a, procesor od 1.66GHz i 16GB SSD memorije.


9. Toshiba Folio 100

Zaslon od 10-inča i grafički procesor Nvidie Tegre uz Andorid 2.2., tablet je koji bi Toshiba trebala prodavati po najnižoj mogućoj cijeni.


10. HP Slate 500

Steve Ballmer objavio je ovaj tablet još u siječnju na CES 2010 kao potencijalni iPad konkurent, no nakon što je HP kupio Palm, izbacili su Microsoft, te najavili svoj webOS. Na kraju je ipak Microsoft platforma HP Slate-a sa cijenom od 799$ koja bi mogla biti problem.


11. LG Android Tablet

O ovom tabletu nema mnogo informacija, no ono što se zna jest da će biti na Androidu, sa “high-end” karakteristikama, fokusiran na produktivnosti i prema riječima LGa - bolji od iPada.


12. MSI WindPad 100

Očekiva se da će ovaj tablet doći u dvije verzije - Windows 7 i Andorid. Windows verzija ima odlične karakteristike i Intel Atom procesor, 2GB RAM-a, 2 USB-a HDMI i 32 GB SSD disk.


13. Notion Ink Adam

Adam iz Notion Inka vrlo je tanak, atraktivnog dizajna i unikatnim 10-inčnim Pixel Qi zaslonom, Nvidia grafičkim procesorom i Androidom 2.2.


14. ExoPC Slate

Minimalistični tablet sa Windows 7 platformom, 11-inčnim zaslonom i Intel Atom procesorom. Sadrži vlastito korisničko sučelje na Windowsima, i fokusiran je na multimediju.


15. Motion Computing J3500

Motionov tablet podržava procesore do Core i7 i Windows 7. Sadrži tradicionalnu olovku za crtanje po zaslonu, kao i mogućnost multi-toucha. J3500 je relativno skup ali moćan uređaj.


16. Fusion Garage JooJoo

Originalnog naziva “CrunchPad”, namijenjen da bude jeftini tablet sa primarnim ciljem web preglednika, JooJoo je 12-inčni tablet sa običnim OS-om napravljenim kako bi čim prije podignuo sistem. Također ima mogućnost video poziva i multi-taskinga.


17. Viliv X70 EX

X70 nije nalik iPadu, već više izgleda kao nekadašnji Windows Ultra-Mobile PC. Viliv je 7-inčni tablet napravljen za upravljanje objema rukama. Baziran je na Windowsima i Intelu, te ga je vrlo lagano ugraditi u automobil kao GPS navigacija.


18. EnTourage eDGe

Kao i Toshibin tablet, enTourage eDGe ima dvosturki zaslon, no eDGe jedan zaslon koristi kao e-čitač, dok drugi zaslon ima Andorid OS.


19. Nefonie WeTab

Ovaj tablet, nekad zvan “WePad” ima MeeGo operativni sistem u 11-inčom zaslonu, te Intel Atom procesor.


20. Augen Gentouch78

Poznat i pod nazivom “K-Mart tablet”, Gentouch 78 možda je najviše poznat po svojoj cijeni od 150$. No bez obzira na Android OS, ovaj tablet je skoro neiskoristiv, pa mala cijena od 150$ može biti previsoka za ovaj 7-inčni tablet.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti