40 godina Creepera, prvog računalnog virusa

Virusi postoje od kada su predstavljena umrežena računala, dakle od 1971. kada je na Cambridgeu napravljen prvi program nalik na virus.

Zimo Zimo Zimo | 26.09.2011. / 09:44

40 godina Creepera, prvog računalnog virusa

Virusi postoje od kada su predstavljena umrežena računala, dakle od 1971. kada je na Cambridgeu napravljen prvi program nalik na virus.

Taj program naziva Creeper napisao je zaposlenik kompanije Mass Bob Thomas, koja je bila dio Arpaneta, odnosno prethodnika nečeg što danas nazivamo Internet. Program je bio korišten u laboratorijima kako bi se uvidjela potencijalna mogućnost kreiranja samoumnožavanja softvera, te kao demonstracija mobilnih aplikacija.

Ovaj program nije prihvaćen kao prvi računalni virus, pošto taj pojam nije niti postojao u 70-ima, no pomoću Creepera zaražena su DEC PDP-10 računala sa Tenex operativnim sistemom.

Creeper je omogućio pristup računalima putem Arpaneta i kopirao sam sebe na spojena računala na kojima je objavljena poruka 'I'm the Creeper, catch me if you can!'. Virus je započeo ispisivati datoteku, no onda stao, pronašao drugo računalo sa Tenex sistemom, povezao se s njim, podigao sistem i počeo se prebacivati na ostale uređaje.

Kasnije su napravili program Reaper kojem je glavna namjera bila uništiti Creepera.

Za vrijeme tehnološkog booma na području računala, 1983. pojam 'Virus' utemeljio je Fred Cohen, istraživač sa kalifornijskog sveučilišta. Godine 1992. svima poznati virus Michelangelo konstruiran je kako bi se aktivirao 6. ožujka na rođendan poznatog slikara, a njegova je namjera bila srušiti milijune računala diljem svijeta na taj specifičan dan, no kasnije se pokazalo da unatoč strahu korisnika, cijela situacija je bila prenapuhana.

Wall Street Journal napravio je odličan članak u kojem su opisali i ostalih nekoliko važnijih virusa i crva u povijesti računalne ere od Mellisa, I Love You, Anna Kournikova, Code Red, Sasser i ostalih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti