5 filmova za poduzetnike i one koji to žele postati

Želite li uploviti u luku poduzetništva osim sreće, poslovnog plana, ekipe i novaca trebat će vam i nešto motivacije. Odabrali smo 5 zanimljivih filmova koji mogu potaknuti poduzetništvo u vama.

Zimo Zimo Zimo | 13.01.2011. / 16:36

5 filmova za poduzetnike i one koji to žele postati

Želite li uploviti u luku poduzetništva osim sreće, poslovnog plana, ekipe i novaca trebat će vam i nešto motivacije. Odabrali smo 5 zanimljivih filmova koji mogu potaknuti poduzetništvo u vama.

Biti poduzetnik je sve samo ne lako. Slobodni ste kao ptica, nervozni kao pas, u brigama ste svakog dana, radite 15h dnevno, vremena za odmor nemate. Čemu onda biti poduzetnik, lakše je zaposliti se od 7-3h?

No nisu svi takvi. Neki ljudi žele stvoriti nešto svoje ma koliko god to bilo teško. Žele nekakvo novo, uzbudljivije iskustvo prepuno uspona i padova. Žele ostaviti trag za sobom. Spadate li u ovu skupinu toplo preporučamo da pogledate ove, što filmove što dokumentarce.


1. e-Dreams

Radnja ovog dokumentarnog filma odvija se za vrijeme dot.com kraha 2001. godine, gdje glavnu ulogu 'tumači' online trgovina Kozmo.com. Film prati Josepha Parka i Yonk Kanga, 20-eto godišnjake koji su započeli sa tvrtkom u skladištu te u godinu dana narasli na 3,000 zaposlenika u 11 američkih gradova. No nakon nedostatka poslovnog plana i nemogućnosti podizanja novog kapitala, tvrtka je zatvorila svoja vrata samo 3 godine nakon osnutka.


2. Startup.com

Je priča koja dijeli istu sudbinu kao i Kozmo.com, osim što je vijek trajanja ove tvrtke bio samo godinu dana. Film prati tvrtku govWorks i njegove osnivače Kaleil Isaza Tuzman i Tom Hermana od 1999 do 2000.


3. Triumph of the Nerds

Dokumentarni je film Roberta X. Cringleya u produkciji britanske televizije. Film potječe iz 1996 godine a pisan je prema Cringleyevoj knjizi Accidental Empires. Radnja se odvija oko osobnog / kućnog računala sa početka 1970. gdje se pojavljuju računala poput Altair 8800, Apple I, i Apple II te VisiCalc. Nastavak radnje prikazuje priču od IBM PC-a i Apple Macintosh-a pa sve do WIndowsa 95. U film su uključene utjecajne osobe kao što su Steve Jobs, Bill Gates, Steve Wozniak, Steve Ballmer i Larry Ellison.


4. The Social Network

Film o kojem svi već sve znaju. Centar radnje Facebook i njegov osnivač Mark Zuckerberg. Radnja se odvija od početka Facebooka sa Stanforda, kroz sudove pa sve do dana danšnjeg gdje je Facebook postao nezaobilazno mjesto svake osobe koja posjeduje internet vezu.


5. Pirates of Silicon Valley

Film snimljen prema knjizi Paula Freibergera i Michaela Swainea Fire in the Valley: The Making of The Personal Computer. Radnja se odvija između diva Microsofta i Applea, odnosno Steve Jobsa i Bill Gatesa. Glavni glumac je Noah Wyle koji glumi lik Steve Jobsa od početka računalne karijere pa sve do sukoba sa nekadašnjim partnerom Microsoftom, optuživanja za krađu, a između ostalog i pokazuje arogantan lik mladog Jobsa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti