5D tehnologija može podatke sačuvati - zauvijek!

Tehnologija se naziva i "Superman memory cristal", inovatori tvrde kako je praktički neuništiva

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 18.02.2016. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tlapnje o vječnom čuvanju podataka možda su konačno dobile odgovor kakav su svi godinama ili desetljećima tražili. Iako, još uvijek je skeptika dovoljno, jer se dugo vremena tvrdilo da su i CD/DVD mediji idealni za pohranu podataka na duže vrijeme, pa se ispostavilo da je istina sasvim drugačija. Deklarativno se u javnost gurala i priča da su klasični tvrdi diskovi gotovo neuništivi, ali je i ta teorija o dugovječnosti pala u vodu. Ovo je ipak vrijeme u kojem i naizgled nemoguće postaje moguće, stoga je priča o 5D tehnologiji zapisa vrlo blizu onome što možemo nazvati pohrana podataka - za vječnost!

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta Southampton okupljeni u centru nazvanom Optoelectronics Research Centre (ORC) razvili su tehnologiju zapisa u pet dimenzija (5D) na posebne staklene diskove. Tehnologija je prvi puta predstavljena još 2013. godine kada je digitalni zapis obične tekstualne datoteke "teške" samo 300 kb zapisan u 5D tehnologiji. Sada je sve podignuto na daleko veću razinu, pa se na diskove kapaciteta čak 360 terabajta može spremiti podatke koji će na temperaturi od 190 °C trajati nevjerojatnih 13,8 milijardi godina! Kristalno staklo otporno je i na ostale vanjske faktore, poput udaraca ili vlage, a može izdržati i temperaturu od 1000°C što je apsolutno jamstvo da će podaci biti sačuvani vječno. 

Postoji, naravno, i druga strana priče, jer je sasvim jasno da ovakvu tehnologiju još neko vrijeme, možda čak nikad, nećemo vidjeti u kućnoj primjeni. Jer, podaci se s ovakvih diskova čitaju posebno konstruiranim mikroskopima, stoga je ovakav način pohrane namijenjen uglavnom organizacijama koje imaju podatke ključne za čovječanstvo. Neki od takvih dokumenata su već pohranjeni 5D tehnologijom; poput Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Magna Carte i slično... Profesor Peter Kazansky iz OCR centra je rekao: "Ovo je način da sve što znamo i poznajemo sačuvamo za buduće generacije. Ništa više neće biti zaboravljeno". 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti