Prije nego što je Apple krenuo u garaži Jobsovih roditelja, IBM je bio ogromna korporacija osnovana davne 1911. godine s naglaskom na tehnološku inovaciju. 

Povijest IBM-a je duga i široka, stoga ukoliko vas interesiraju detalji, svakako pogledajte poduži članak na Wikipediji.  

Jučer je Apple objavio suradnju s IBM-om, poslovni pothvat koji je na neki način iznenadio mnoge, no gledano s poslovne strane, Apple je dobio što je htio. Da, možda se to ne bi dogodilo da je Jobs i dalje živ, no Apple polako postaje drugačija kompanija pod vodstvom Tima Cooka. Nekad najveći rival danas su pružali ruku jedni drugima i dogovorili ogroman posao, pogodan i za jedne i druge. Naime, Apple je ovim dogovorom dobio pristup IBM-ovom kanalu prodaje, točnije u poslovnom segmentu, pogotovo u bankama, te zdravstvu, dva segmenta koja nikad nisu bila prioritet za Apple. S druge strane IBM dobiva mogućnost prodavanja softvera i servisa kompanijama koji traže upravljanje zaposlenicima putem smartphonea i tableta. 

Samim time, Blackberry je još više u opasnosti da bude istisnut s tržišta, što govor i podataka pada cijene dionice za 4.2 posto, nakon što je ovaj posao javno objavljen.  

Ovo je svakako velika vijest u svijetu tehnologija koja će poljuljati mnoge planove drugih kompanija poput Googlea i Microsofta, a koji se zajedno s Appleom bore za svoj dio tržišta. Može li Apple profitirati iz ovog posla pokazat će vrijeme, a do toga pogledajmo na povijest između Applea i IBM-a, koja nikad nije bila bajna. 

1. Welcome IBM. Seriously. 

1981. godine, Steve Jobs je zakupio cijelu stranicu u novinama kako bi iskazao “dobrodošlicu” IBM-u na tržište osobnih računala. IBM je već u to vrijeme malo zakasnio na to tržište, no prilično se dobro držao nadolazećim godinama. Izlazak iz PC tržišta obilježila je prodaja cijelog PC biznisa Lenovu 2005. godine. 

6 povijesnih trenutaka koji su obilježili Apple i IBM

2. Ispod znaka IBM 

Jobs, čest protivnik IBM-a koje je nazivao kompanijom bez vizije i inovacije, te previše tehnološkom kompanijom, jednom je prilikom stajao i ukazivao na znak IBM. Bilo je to u mlađim danima ekstrovertnog poduzetnika briljantnog uma. Sliku je objavio Andy Herzfeld, čovjek koji je radio na projektu Macintosh. 

6 povijesnih trenutaka koji su obilježili Apple i IBM

3. Legendarna reklama 

Ova je reklama samo jednom javno pokazana, i to 1984. godine na Super Bowlu. Reklamu koja je proglašena za jednu od najboljih reklama u povijesti, režirao je Ridley Scott, a isto tako poznato je kako je odbor Applea u to vrijeme bio protiv te reklame. 

4. Intervju s Jobsom u Playboyu  

Jobs je u svom intervjuu u Playboy 1985. godine istaknuo: “Ako iz nekog razloga napravimo kardinalnu grešku i IBM pobijedi, osobno smatram da ćemo ući u tamno razdoblje računalne industrije za idućih 20 godina. Jednom kada IBM osvoji tržište, inovacija staje” 

6 povijesnih trenutaka koji su obilježili Apple i IBM

5. Transformacija s IBM-ovih čipova na Intelove 

U vrijeme dok je Jobs gradio novu karijeru u NEXT-u, Apple je odlučio prebaciti se na IBM-ove procesore PowerPC. S povratkom Jobsa u Apple nakon 1997. godine, Apple je polako započeo tranziciju prebacivanja s PowerPC-a na Intel. 

6 povijesnih trenutaka koji su obilježili Apple i IBM

6. Tim Cook 

Za razliku od svih prije navedenih stavki, ova stavka pripada novom razdoblju Applea. Tim Cook ima nove planove koji će svakako promijeniti dio kompanije.