9 poduzetničkih savjeta Radimira Čačića

Na nedavno održanom COTRUGLI Forumu gostovao je Radimir Čačić na temu ‘Transformacija poduzetništva u Hrvatskoj”, a tim je povodom iznio 9 savjeta za poduzetnike.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 14.10.2014. / 07:53

9 poduzetničkih savjeta Radimira Čačića

Na nedavno održanom COTRUGLI Forumu gostovao je Radimir Čačić na temu ‘Transformacija poduzetništva u Hrvatskoj”, a tim je povodom iznio 9 savjeta za poduzetnike.

Već smo ranije pisali o “5 poslovnih savjeta Radimira Čačića”, a ovaj puta donosimo seriju novih savjeta koji bi vam mogli poslužiti u svakodnevnom poslovanju.

Savjeti su rezultat poslovnog iskustva koje je Čačić stekao kroz osnivanje i 20-godišnje vođenje tvrtke CONING. Dugo godina bio je predsjednik udruženja projektnih i savjetodavnih organizacija Hrvatske, a početkom 90-tih i jedan od osnivača tvrtke ZAGAL, danas CROATIA AIRLINES-a. Predavao je kao vanjski gostujući predavač na nekoliko fakulteta u Hrvatskoj i izvan nje. Također, bio je jedan od osnivača Hrvatske Poštanske Banke, kao i sudionik u cijelom nizu drugih poslovnih pothvata. 

Na COTRUGLI Forumu Radimir Čačić je istaknuo nekoliko zanimljivih teza, između ostaloga da smo u svom odnosu prema poduzetništvu uvjerljivo posljednja država u Europskoj uniji, a zanimljiva je i činjenica koja kaže da je produktivnost u privatnim tvrtkama 69.4 posto veća nego u državnim poduzećima. 

Gost COTRUGLI Foruma je istaknuo i da su stvarni i trajni izvori napretka Hrvatske buđenje poduzetništva, unapređenje obrazovanja i rada institucija.

  1. Na poslovnoj razini tražite rezultat. Na privatnoj pokažite razumijevanje i pružite podršku.
  2. Preuzimajte odgovornost za odluke i za cjelinu rezultata na globalnoj razini. Na operativnoj razini disperzirajte i ovlasti i odgovornosti i zasluge.
  3. Strategiju planirajte na ciljanom vremenu od 5 godina uz usmjeravanje svih razina aktivnosti zadanom cilju.
  4. Postepeno gradite poslovni rezultat uvijek učinivši sve da zadržite postojeće partnere i na tom temelju tražite nove. 
  5. Gradite vlastite kadrove. Koristite kontrolu rezultata školovanja i kvalitete škola kao i sve forme testiranja. Ali nikada ne zapošljavajte na rukovodećim mjestima ljude koji se nisu kroz nekoliko godina uspijevali dokazati u svojoj karijeri u jednoj tvrtki.
  6. Ne zavaravajte se mogućnošću dobivanja sporova ili ugovaranja poslova koji će čarobnim štapićem riješiti vaše poslovne probleme. Poslovne odluke donosite na temelju neupitnih parametara.
  7. Od svojih suradnika i cijele piramide sustava tražite redovite izvještaje u pismenoj formi, kao i prijedloge jer pismena forma bitno doprinosi strukturiranju ideje i konzistentnosti mišljenja.
  8. Kada je vrijeme za donošenje odluke bitno, ako imate dobro rješenje ne tražite savršeno.
  9. “Od pretjeranog samopouzdanja opasniji je samo nedostatak samopouzdanja.”

Ako vam je draže gledati video, onda možete to učiniti u nastavku.

Foto Pixell

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti