A Hrvatska? Europska unija priprema se za zajedničku digitalnu budućnost

Većina članica Europske unije dogovorila je suradnju na razvoju tehnologija budućnosti, a jedna od zemalja koja nije pristupila ovim sporazumima jest – Hrvatska.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.04.2018. / 14:02

Potpisivanje Deklaracije o blockchainu (Foto: ec.europa.eu) (Foto: ec.europa.eu)

Uoči Digitalnog dana koji se ovog tjedna održao u Bruxellesu, iz Europske komisije poručili su kako se zemlje EU-a trebaju zajednički pripremiti za digitalnu budućnost i uložiti snage i sredstva kako bi se iskoristile mogućnosti koje nude tehnologije poput umjetne inteligencije i blockchaina. Potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip napomenuo je kako se maksimalna korist iz digitalizacije može izvući samo uz blisku suradnju svih članica.

Kao što je i najavljeno, u Bruxellesu je dogovorena suradnja vezana uz tehnologije budućnosti koje bi mogle promijeniti način na koji živimo i radimo poput umjetne inteligencije i blockchaina, no iako je većina članica Europske unije dogovorila suradnju na razvoju ovih tehnologije, jedna od zemalja koja nije pristupila tim sporazumima jest – Hrvatska.

Potpisivanje Deklaracije o umjetnoj inteligenciji (Foto: ec.europa.eu) (Foto: ec.europa.eu)

Komentirajući nepotpisivanje Deklaracije o suradnji na području umjetne inteligencije, iz Ministarstva obrazovanja za DNEVNIK.hr komentirali su kako ne mogu pristupiti deklaraciji o umjetnoj inteligenciji, kao i ostalim deklaracijama tijekom Digitalnog dana jer Europska komisija nije dostavila "adekvatno obrazloženje konteksta potpisivanja deklaracija".

Sporazum oko novih 5G koridora

Hrvatska je jedna od 29 zemalja koja je prošle godine potpisala Pismo namjere o intenziviranju suradnje na testiranju infrastrukture i koridora za testiranje povezane i autonomne vožnje.

Digitalni dan (Foto: ec.europa.eu) (Foto: ec.europa.eu)

Na Digitalnom danu nekoliko je zemalja potpisalo regionalne sporazume o suradnji na novim međudržavnim 5G koridorima za testiranje – Španjolska i Portugal surađivat će na dva zajednička međudržavna koridora, dok su Grčka, Bugarska i Srbija dogovorile suradnju na koridoru između Soluna, Sofije i Beograda.

Europska mreža 5G koridora sastoji se od stotine kilometara cesta na kojima će se provoditi testovi – uključujući i testiranja autonomnih vozila trećeg stupnja autonomnije, što znači da će vozači ipak morati biti prisutni u vozilima.

Također, ova mreža 5G koridora omogućit će i bolje uvjete za testiranje i primjenu 5G infrastrukture i potvrđuje status Europe kao najvećeg eksperimentalnog područja za razvoj 5G tehnologije.

Upravo će 5G mreže, stoji u objavi povodom potpisivanja novih partnerstva, biti fundamentalna tehnologija za digitalnu transformaciju ekonomije i društva, a prema Akcijskom planu koji je Europska komisija usvojila prije dvije godine, komercijalno lansiranje 5G mreža najavljeno je za 2020. godinu.

Blockchain – velika prilika za sve zemlje članice EU-a

Osim najave novih 5G koridora te Deklaracije o suradnji na području umjetne inteligencije, na Digitalnom danu 22 zemlje potpisale su i Deklaraciju o osnivanju europskog blockchain partnerstva. Prema ovom dokumentu, države potpisnice razmjenjivat će iskustva i znanje o blockchainu te će se pripremati za lansiranje blockchain aplikacija na europskom tržištu namijenjenih javnom i privatnom sektoru.

Ova je Deklaracija još jedan dokaz vodeće uloge Europe u razvoju blockchain tehnologije koja je već uspješno testirana ponajviše u financijskim servisima, a očekuje se kako će u budućnosti biti još više integrirana i veliki broj drugih digitalnih servisa.

Potpisivanje Deklaracije o blockchainu (Foto: ec.europa.eu) (Foto: ec.europa.eu)

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel, prilikom potpisivanja Deklaracije, napomenula je kako će u budućnosti svi javni servisi koristiti blockchain tehnologiju te ona predstavlja veliku priliku za sve države članice EU-a, kojima će omogućiti nove poslovne prilike, promovirat će zaštitu osobnih podataka i povjerenje korisnika, tj. građana EU-a.

Ovo će partnerstvo, dodala je Gabriel, omogućiti suradnju zemalja članica EU-a s Europskom komisijom kako bi se veliki potencijal blockchain tehnologije iskoristio za bolje usluge za građane.

Napominjemo još jednom, Hrvatska nije potpisnik ove Deklaracije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti