A1 Hrvatska pokazao kojom se brzinom razmjenjuju podaci na 5G mreži

5G više nije samo pojam. Uskoro će biti dostupan i korisnicima u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 27.06.2019. / 10:14

A1 Hrvatska 5G demonstracija (Foto: A1 Hrvatska)

Mreže pete generacije još uvijek su za korisnike samo informacija o kojoj čitaju u medijima. No da to "zaista radi", pokazali su u A1 Hrvatska. 

Unutar svog kampusa u Zagrebu postavili su 5G mrežu i demostrirali brzinu preuzimanja veću od 1 Gbps na dva mobilna uređaja, Xiaomi Mi Mix 3 5G i Huawei Mate 20 X 5G. 

Osim iznimne brzine preuzimanja podataka, ovom je demonstracijom zabilježena i vrlo niska latencija od samo 6 milisekundi, što predstavlja rekord na pristupnoj mreži. Riječ je o više nego upola manjoj latenciji u odnosu na onu u 4G+/LTE mreži, što otvara sasvim nove mogućnosti svim zaljubljenicima u online i cloud gaming te virtualnu i proširenu stvarnost.

A1 Hrvatska spremna je za novo tehnološko razdoblje koje karakterizira mreža pete generacije, a to potvrđuje i prva demonstracija 5G brzine preuzimanja i latencije na mobilnim uređajima u Hrvatskoj. Predvodnici smo u implementaciji novih tehnologija i 5G funkcionalnosti na živoj mreži, poručio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku tvrtke A1 Hrvatska i pritom naglasio važnost mreže pete generacije: Ona će širom otvoriti vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji, odnosno omogućit će daljnji razvoj pametnih gradova, kao i ogromne inovacijske iskorake u gotovo svim industrijama. Tehnologija je to koja će znatno olakšati život svim našim građanima, a demonstrirane brzine i kapaciteti omogućit će gigabitne brzine na cijelom teritoriju Republike Hrvatske te tako svima omogućiti vrhunsko korisničko digitalno iskustvo, bez obzira na to nalazili se u velikom gradu, ruralnom području ili na nekom od otoka.

Kako ističu, izgradnja i unaprjeđenije infrastrukture za 5G u A1 Hrvatska traje već nekoliko godina. U tijeku je priprema opreme i cijele arhitekture mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigle velike brzine i niske latencije, stoga stručnjaci A1 intenzivno rade na najnovijim radio pristupnim tehnologijama.

Prve lokacije za testiranje 5G mreže i uređaja već se pripremaju u najvećim hrvatskim gradovima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti