Galerija

Izvršni direktor Volkswagena Herbert Diess, bivši šef te tvrtke Martin Winterkorn i šef njezina Nadzornog odbora Hans Dieter Pötsch optuženi su da su "namjerno prekasno obavijestili tržišta kapitala o svojim dugovima u milijardama zbog takozvanog skandala s dizelom te na taj način ilegalno utjecali na cijenu dionica te tvrtke", istaknuli su u izjavi za medije njemački tužitelji.

Navedeni trojac na korak je do sudskog procesa, poput Ruperta Stadlera, bivšeg šefa Audija, koji je također dio Volkswagen grupe i protiv kojeg su tužitelji podnijeli optužnicu još u srpnju.

Afera dizel vezana je za priznanje Volkswagena 2015. godine o tome kako su manipulirali s čak 11 milijuna svojih vozila diljem svijeta kako bi zavarali testove emisije štetnih plinova i prošli ih.

Njemačka policija u akciji (Foto: Pixell) Afera dizel: Uhićen jedan od Porscheovih direktora

Volkswagen, ilustracija (Foto: AFP) Tisuće ulagača od njemačkog automobilskog diva traže više od 10,4 milijardi eura

Softver koji kontrolira rad motora u tim vozilima bio je aktivirao sustave koji smanjuju emisiju štetnih dušikovih oksida pod laboratorijskim uvjetima testiranja, dok u normalnoj vožnji to nisu činili, već su emisije navedenog plina prelazile dopuštene granice i za 40 posto.

Diess, Winterkorn i Pötsch terete es da nisu investitore obavijestili o varanju onog trenutka kad su doznali za to te da nisu upozorili na ogroman financijski rizik za kompaniju u tom smislu.

Skandal zbog afere dizel potresao je Volkswagen do njegovih temelja, a s njim i čitav njemački sektor proizvodnje vrhunskih automobila, što predstavlja ekonomski stup te zemlje u kojem je zaposleno oko 800.000 ljudi.

VW je u odštetama morao dosad isplatiti više od 30 milijardi eura vlasnicima automobila, od kojih je većina iz SAD-a.

Volkswagen, Audi i Porsche u Njemačkoj su morali platiti 2,3 milijarde eura kazni zbog nemara u prevenciji od varanja na testovima.

Izvor: The Local

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju