Afera dizel: Protiv trojice šefova Volkswagena podignuta optužnica zbog manipuliranja tržištem

Njemački tužitelji podigli su optužnice protiv izvršnog direktora Volkswagena, bivšeg šefa te kompanije te šefa Nadzornog odbora iste kompanije zbog "manipuliranja tržištem". Najnoviji je to pomak u takozvanoj aferi dizel, skandalu vezanom za navedenog njemačkog automobilskog diva.

Branimir Vorša | 24.09.2019. / 14:16

Galerija

Izvršni direktor Volkswagena Herbert Diess, bivši šef te tvrtke Martin Winterkorn i šef njezina Nadzornog odbora Hans Dieter Pötsch optuženi su da su "namjerno prekasno obavijestili tržišta kapitala o svojim dugovima u milijardama zbog takozvanog skandala s dizelom te na taj način ilegalno utjecali na cijenu dionica te tvrtke", istaknuli su u izjavi za medije njemački tužitelji.

Navedeni trojac na korak je do sudskog procesa, poput Ruperta Stadlera, bivšeg šefa Audija, koji je također dio Volkswagen grupe i protiv kojeg su tužitelji podnijeli optužnicu još u srpnju.

Afera dizel vezana je za priznanje Volkswagena 2015. godine o tome kako su manipulirali s čak 11 milijuna svojih vozila diljem svijeta kako bi zavarali testove emisije štetnih plinova i prošli ih.

Njemačka policija u akciji (Foto: Pixell) Afera dizel: Uhićen jedan od Porscheovih direktora

Volkswagen, ilustracija (Foto: AFP) Tisuće ulagača od njemačkog automobilskog diva traže više od 10,4 milijardi eura

Softver koji kontrolira rad motora u tim vozilima bio je aktivirao sustave koji smanjuju emisiju štetnih dušikovih oksida pod laboratorijskim uvjetima testiranja, dok u normalnoj vožnji to nisu činili, već su emisije navedenog plina prelazile dopuštene granice i za 40 posto.

Diess, Winterkorn i Pötsch terete es da nisu investitore obavijestili o varanju onog trenutka kad su doznali za to te da nisu upozorili na ogroman financijski rizik za kompaniju u tom smislu.

Skandal zbog afere dizel potresao je Volkswagen do njegovih temelja, a s njim i čitav njemački sektor proizvodnje vrhunskih automobila, što predstavlja ekonomski stup te zemlje u kojem je zaposleno oko 800.000 ljudi.

VW je u odštetama morao dosad isplatiti više od 30 milijardi eura vlasnicima automobila, od kojih je većina iz SAD-a.

Volkswagen, Audi i Porsche u Njemačkoj su morali platiti 2,3 milijarde eura kazni zbog nemara u prevenciji od varanja na testovima.

Izvor: The Local

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti