Afrički kontinent se raspada, a znanstvenici tvrde da će se tamo formirati novi ocean

Nova satelitska mjerenja pružaju vrijedne podatke u proučavanju tektonskog rascjepa u jednoj od geološki najzanimljivijih točaka na planetu.

Branimir Vorša | 20.07.2020. / 11:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Duboko u pustoši regije Afar na istoku Afrike događa se veoma zanimljiv geološki događaj. Iako ljudi normalno mogu hodati po površini, stotinama kilometara ispod površine afrički se kontinent malo-pomalo razdvaja. 

Afar se nalazi na spoju triju tektonskih ploča koje se polako, ali sigurno razdvajaju u kompleksnom geološkom procesu za koji znanstvenici kažu da će u konačnici prepoloviti afrički kontinent i stvoriti novi ocean. 

To se, naravno, neće dogoditi u neko skoro vrijeme, već tijekom perioda više milijuna godina. Zasad se očit dokaz toga može pronaći u pukotini dugoj 50-ak kilometara u etiopijskoj pustinji.

To je jedino mjesto na planetu na kojem možete proučavati kako kontinentalni rascjep postaje oceanski rascjep, kaže Christopher Moore, student na doktoratu, na Sveučilištu Leeds. Moore proučava vulkansku aktivnost u istočnoj Africi koja je povezana s cijepanjem afričkog kontinenta koristeći satelitske podatke.

Vjeruje se da će se novi ocean formirati za najmanje 5 do 10 milijuna godina.

Afar leži na nubijskoj, somalskoj i arapskoj tektonskoj ploči, a upravo se arapska tektonska ploča posljednjih 30 milijuna godina udaljava od Afrike i nubijske ploče, zbog čega je i nastala Dolina rascjepa na istoku Afrike, koja se proteže kroz Etiopiju i Keniju.

Ipak, znanstvenici i dalje ne znaju što je uzrok pomicanju tih tektonskih ploča.

Satelitska GPS mjerenja znanstvenicima su posljednjih godina omogućila vrlo precizna mjerenja pomicanja tla, a u kombinaciji s terenskim istraživanjem mogli bi napokon i dokučiti što se događa duboko ispod regije Afar. Ipak, riječ je o krajnje negostoljubivom okolišu, koji se još naziva i "Danteov pakao".

Najtopliji nastanjeni grad na planetu nalazi se u Afaru, gdje dnevne temperature dosežu i 54 Celzijeva stupnja, a noću se spuštaju tek na, za većinu i dalje nepodnošljiva, 32 stupnja.

Rascjep koji će u budućnosti preoblikovati afrički kontinent otvorio se 2005. godine u etiopijskoj pustinji. U samo nekoliko dana dogodilo se toliko tektonskih pomaka koliko bi se inače događalo stotinama godina, a koji su u konačnici stvorili rascjep dug 50-ak kilometara. 

Adenski zaljev i Crveno more poplavit će regiju Afar te Dolinu rascjepa i tako postati novi ocean, dok će preostali dio istočne Afrike postati manji kontinent, kaže Kern Macdonald, morski geofizičar i profesor emeritus na Sveučilištu California.

Macdonald kaže da se ploče na kojima leži regija Afar pomiču različitim brzinama. Arapska ploča udaljava se od Afrike dva i pol centimetra godišnje, dok se dvije afričke ploče međusobno udaljavaju od pola centimetra do centimetar i pol godišnje.

Možemo vidjeti da se formira oceanska kora jer se ona značajno razlikuje od kontinentalne u sastavu i gustoći, ističe Moore.

Izvor: NBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti