Ako svoje prste ne umiješa koronavirus, analitičari najavljuju superciklus prodaje Appleovih telefona

Ako se situacija s koronavirusom s vremenom popravi i proizvodnja oporavi, analitičari su prilično optimistični u vezi s prodajom nove generacije Appleovih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.03.2020. / 09:26

iPhone XS Max (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ovu godinu na mobilnom tržištu mogao bi obilježiti jedan potpuno neočekivan događaj – izbijanje koronavirusa koji utječe na proizvodnju i pametnih telefona i njihovih komponenti, odnosno općenito na potražnju za njima. Utjecaj epidemije već se itekako osjeti, no trenutačno je teško pretpostaviti kako će se virus širiti i dalje i koliko će utjecati na mobilno i druga tržišta.

Slika nije dostupna Ovo su najprodavaniji telefoni prošle godine

Jedna je od brojnih žrtava koronavirusa i Apple, koji uvelike ovisi o proizvodnji svojih komponenata u kineskim tvornicama, zbog čega bi očekivano skorašnje predstavljanje iPhonea 9 moglo kasniti. Iako je još rano govoriti o tome, negativan utjecaj na tržište mogao bi se osjetiti i mjesecima kasnije, no ako se situacija ubrzo smiri i dođe do stabilizacije, u drugom dijelu godine možda više neće biti problema s proizvodnjom. To bi naročito bilo važno za Apple, koji se trenutačno priprema za tzv. superciklus na tržištu, odnosno veliku prodaju nadolazeće generacije iPhonea.

Ta nova generacija trebala bi uključivati OLED modele s novim dijagonalama ekrana (5,4, 6,1 i najveći iPhone dosad – 6,7 inča) te, naravno, bolji hardver i još kvalitetnije kamere. Osim novih ekrana očekuju se i neke promjene u dizajnu, najveće od predstavljanja modela X, a neke glasine govore čak da bi svi modeli trebali imati podršku za 5G. Prijašnje neslužbene informacije govorile su da novi modeli neće imati 5G ili će imati samo najjači model, no čini se da bi, kao što je to napravio i Samsung sa svim uređajima iz serije Galaxy S, svi novi modeli iPhonea mogli imati podršku za mobilne mreže nove generacije.

iPhone XS i iPhone XS Max (foto: ADP) Jeste li znali za ovo pravilo kompanije? Appleove uređaje u filmovima mogu koristiti samo pozitivci

Te nove nadogradnje mogle bi biti dovoljno velik mamac za korisnike kojima je već istekao ugovor, ali su se suzdržavali od kupovine novog telefona ili im istječe ugovor krajem godine te bi svi oni mogli potpisati pretplatničke ugovore s mobilnim operaterima uz kupovinu nove generacije iPhonea. O ovogodišnjem superciklusu i velikoj potražnji za nadolazećom generacijom telefona nedavno je klijente obavijestio analitičar Dan Ives iz Wedbusha.

Naravno, sve to pod uvjetom da se problemi s koronavirusom ne rastegnu i tijekom sljedećih mjeseci jer situacija svakim danom postaje sve ozbiljnija i sve je veći broj zaraženih i umrlih.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti