Alphabet zabilježio blaži rast prihoda u 2023., ali i velika ulaganja u infrastrukturu za umjetnu inteligenciju

Google razvija aplikacije bazirane na umjetnoj inteligenciji koje zahtijeva velika ulaganja u servere, podatkovne centre i istraživanja.

Hina | 01.02.2024. / 14:59

Google
Google (Foto: Afp)

 Alphabet je izvijestio blažem rastu prihoda u 2023. godini, istaknuvši ulaganja u infrastrukturu za umjetnu inteligenciju.

Prihod Googleove krovne tvrtke porastao je lani za devet posto, na 307,4 milijarde dolara. U 2022. uvećan je za 10 posto.

U ključnom poslovanju s oglasima na Googleu uvećan je šest posto, na 237,8 milijardi dolara. Na kraju godine rast je ubrzao na 11 posto, nakon gotovo stagnacije u prva tri mjeseca, pokazuju podaci.

Neto dobit poskočila je za 23 posto, na 73,8 milijardi dolara.

U pozadini mješovitih podataka iz američkog gospodarstva digitalne platforme pokušavaju privući oglašivače koji su se povukli s manjih kanala i smanjuju budžete.

Umjetna inteligencija Američko regulatorno tijelo pokrenulo veliku istragu oko partnerstva Big Tech tvrtki s vodećim AI startupovima

Tehnološke tvrtke paralelno smanjuju troškove i Google je krajem prošle godine objavio da planira otpustiti stotine inženjera. U godišnjem poslovnom izvješću naveli su da u prvom tromjesečju očekuju 700 milijuna dolara troškova za otpremine.

Alphabet je istodobno najavio ulaganja u umjetnu inteligenciju i poslovanje s oblakom. U 2023. povećali su kapitalnu potrošnju na 32,3 milijarde dolara, napominjući da iznos u prvom redu odražava "ulaganja u tehničku infrastrukturu".

U 2024. kapitalna potrošnja bit će još veća, rekla je analitičarima glavna financijska direktorica Ruth Porat.

Google razvija aplikacije bazirane na umjetnoj inteligenciji koje zahtijeva velika ulaganja u servere, podatkovne centre i istraživanja, napominje Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti