Altman kaže da oni “nisu normalna kompanija”: Nastavlja se egzodus visokih dužnosnika iz OpenAI-a

Popis visoko rangiranih dužnosnika koji su digli sidro iz OpenAI-a u posljednje vrijeme sve je veći.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2024. / 15:42

Mira Murati (Foto: Afp)

Visoki dužnosnici nastavljaju s napuštanjem OpenAI-a, kompanije koja je sa svojim chatbotom ChatGPT donijela revolucija na tržište umjetne inteligencije. Nakon što su prije nekoliko mjeseci sidro iz kompanije digli Ilya Sutskever, jedan od suosnivača ove tvrtke te Jan Leike, koji je bio zadužen za proučavanje rizika od umjetne inteligencije, sada je kompaniju napustila i Mira Murati. Riječ je o izvršnoj tehnološkoj direktorici OpenAI-a koja se krajem prošle godine našla u središtu zbivanja u kompaniji.

  Superiorni robot AI superinteligencija bit će znatno superiornija ljudskoj inteligenciji, a stiže prije nego što je očekujemo

Nakon što je prošle godine Sam Altman šokantno smijenjen s mjesta izvršnog direktora tvrtke, upravo je Murati na kratko uskočila na njegovo mjesto. No kako su se stvari u OpenAI-u brzo preokrenule te se Altman brzo ponovno vratio na svoju poziciju izvršnog direktora tvrtke, Murati se vratila na svoju poziciju CTO-a.

No OpenAI će uskoro morati potražiti novu osobu za ovu odgovornu poziciju jer je Murati donijela tešku odluku i najavila povlačenje iz tvrtke. U svojoj objavi povodom napuštanja OpenAI-a nije bila konkretna, tj. nije poznato ima li, poput Sutskevera, ambicije pokrenuti nekakav vlastiti AI biznis, već je naglasila kako odlazi jer želi imati vrijeme i prostor za vlastita istraživanja. Dok je npr. Leike kritizirao OpenAI jer su fokus prebacili sa sigurnosti na razvoj uspješnih proizvoda, Murati je o svojim bivšim kolegama i kompaniji imala samo lijepe riječi.

Ono što je zanimljivo jest što su ovaj tjedan još dva visoko rangirana dužnosnika tvrtke najavila napuštanje OpenAI-a. Iz ove AI kompanije tako odlaze i Bob McGrew, glavni istraživački direktor je još jedan istraživač, Barret Zoph. Iako ova istovremena odluka tri važne osobe daje ukazati na nekakve probleme i neslaganja u kompaniji, što ne bi bilo prvi put, Sam Altman je u poruci zaposlenicima koju je podijelio na društvenim mrežama napisao kako su svi oni odluke donijeli neovisno jedni o drugima te da se rastaju u prijateljskom tonu.

  Sam Altman, OpenAI Novi AI model može zaključivati i razmišljati sličnije ljudima

Treba podsjetiti kako su tijekom ljeta kompaniju napustila njena još dva suosnivača. John Schulman je karijeru odlučio nastaviti u konkurentskom Anthropicu, dok je OpenAI-a Greg Brockman najavio odlazak na duži odmor.

U kratko vrijeme puno je ljudi, pogotovo viših dužnosnika napustilo tvrtku, nakon čega je Altman poručio kako se neće pretvarati da je to uobičajeno, no s druge strane kaže kako OpenAI “nije normalna kompanija”.

Izvor: ABC News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti