Novi AI model može zaključivati i razmišljati sličnije ljudima

Novi model sastoji se od dvije verzije - naprednijeg modela koji će biti dostupan pretplatnicima i jednostavnije i jeftinijeg modela mini.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2024. / 09:10

Sam Altman, OpenAI (Foto: Afp)

S predstavljanjem ChatGPT-a, OpenAI započeo je s AI revolucijom, a sa svakim novim modelom ova je tehnologija sve bolja, a njene mogućnosti sve veće. Daljnji napredak trebao bi nam donijeti umjetnu inteligenciju koja bi jednom možda mogla nadmašiti i ljudsku inteligenciju i pitanje je kako će izgledati takva budućnost, odnosno hoće li rezultat takvog napretka za ljude biti pozitivan ili negativan.

Umjetna inteligencija, ilustracija Umjetna inteligencija uništava, ali i stvara nova radna mjesta, pitanje je samo kakva

OpenAI je ovaj tjedan napravio novi korak prema svom konačnom cilju - AI-u koji će moći parirati ljudskoj inteligenciji te su predstavili novi model baziran na umjetnoj inteligenciji nazvan o1 koji može razmišljati i zaključivati sličnije ljudima u odnosu na prijašnje modele. Ovo je prvi u nizu takvih pametnijih modela koji će moći odgovarati na kompleksnija pitanja, rješavati kompliciranije znanstvene probleme, kodirati i rješavati teže matematičke zadatke u odnosu na prethodne generacije njihovih modela. Također, uz ovaj model, OpenAI je predstavio i njegovu manju i jeftiniju verziju slabijih mogućnosti nazvanu o1-mini.

Trenirali smo te modele kako bi proveli više vremena razmišljajući o problemima prije nego odgovore, slično kako bi napravili i ljudi. Tijekom treninga, oni uče kako poboljšati svoj proces razmišljanja, testiraju različite strategije i prepoznaju svoje pogreške, objasnili su iz OpenAI-a prednosti ovog modela koji se trenira na drukčiji način u odnosu na ChatGPT te se koristi potpuno novi optimizacijski algoritam i nove baze podataka prilagođene specijalno za taj algoritam. Također, s modelom o1 smanjili su halucinacije, no naglašavaju kako ih nisu u potpunosti uklonili te će i dalje biti moguća izmišljanja informacija i davanje netočnih podataka.

Dok je u prijašnjim modelima OpenAI učio svoje modele da oponaša uzorke bazirane na podacima treniranja, novi je model treniran tako da sam rješava probleme, pri čemu se koriste metode nagrađivanja i kažnjavanja. Nakon toga ovaj model “razmišlja” o načinima procesiranja upita na sličan način na koji ljudi korak po korak rješavaju probleme. Naravno, iz OpenAI-a ne izjednačavaju način na koji AI razmišlja s ljudskim razmišljanje, no naglašavaju kako ovaj model troši više vremena na procesiranje podataka te dublje uranja u rješavanje problema, što je zaista sve bliže ljudskom načinu razmišljanja.

Sam Altman Vrtoglavi rast: Vrijednost ovog startupa uskoro bi mogla iznositi čak 150 milijardi dolara

Iz OpenAI-a kažu kako novi model nema brojne opcije na koje smo navikli na ChatGPT-u poput pretraživanja interneta za informacijama te uploada fotografija i datoteka, no mogućnost “kompleksnog rasuđivanja” predstavlja značajan napredak te predstavlja značajan potencijal za budućnost. OpenAI-ev model o1 razmišlja samo tijekom nekoliko sekundi, no planiramo da u budućim verzijama razmišlja satima, danima, čak i tjednima, objasnio je istraživač Noam Brown iz OpenAI-a prilikom predstavljanja novog modela. Rješavanje kompleksnih zadataka znači i još jednu stvar - povećanje troškova korištenja, odnosno veću potrošnju energije, no Brown se pita kakvu bi cijenu čovječanstvo platilo ako nam takva AI donese novi lijek protiv raka ili neko veliko otkriće na području baterija.

Prva verzija, odnosno preview ovog modela dostupna je pretplatnicima ChatGPT-a Plus, dok jednostavniji model o1 mini biti dostupan besplatnim korisnicima ChatGPT-a, no još nije poznato kada će to biti.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti