Amazon pod povećalom EU-a zbog svoje online trgovine

EU trenutno provodi preliminarno ispitivanje, nakon čega bi se otvorila i službena istraga koja bi Amazon mogla skupo stajati.

Martina Čizmić | 20.09.2018. / 18:25

Online trgovina (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Europska komisija istražuje aktivnosti online trgovine, ali i tržišta Amazona izražavajući zabrinutost da bi tvrtka zbog svoje dvostruke uloga mogla nepravedno konkurirati na tržištu, objavila je visoka europska povjerenica.

Amazon svoje proizvode prodaje neposredno, ali pruža svoju platformu i sitnim trgovcima da prodaju svoje vlastite proizvode. Komisiju zabrinjava način na koji tvrtka Amazon koristeći podatke malih kompanija, određuje posljednje trendove i kupovne predloške.

Nismo još došli do zaključaka, ali radimo na tome da službeno otvorimo slučaj kako bismo dobili uvid u širu sliku, rekla je Margrethe Vestager, povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje novinarima u Bruxellesu.

Kao dio preliminarne istrage, Komisija je poslala upite tržišnim sudionicima, dodala je Vestager.

Amazon je već došao u središte pozornosti zbog sporazuma o povlaštenom oporezivanju s Luxembourgom. U listopadu je Komisija naredila da taj online maloprodajni gigant mora platiti oko 250 milijuna eura.

Prikupljeno je više od 280 milijuna eura, uključujući kamate, rekla je Vestager u srijedu.

Amazon se žalio na odluku prije Europskog suda pravde. Ako dobije tužbu, novac će mu biti vraćen.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti