Američka vlada optužila Rusiju da širi laži o koronavirusu putem društvenih mreža

Američki dužnosnici kažu kako su razotkrili rusku dezinformacijsku kampanju kojom se šire teorije zavjere oko koronavirusa.

Branimir Vorša | 24.02.2020. / 15:24

Vladimir Putin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Visoki američki dužnosnici za agenciju AFP su rekli da postoje tisuće lažnih profila na Twitteru, Facebooku i Instagramu koji šire teorije zavjere oko toga da iza epidemije COVID-19 koronavirusa stoji zapravo SAD.

Među tim lažnim objavama navodno su i objave da je epidemija koronavirusa izazvana kako bi pomogla u ekonomskom ratu s Kinom.

Isto tako, putem tih lažnih profila širi se i teorija zavjere da je koronavirus zapravo biooružje koje je razvila CIA ili da je pak napravljen s ciljem da se rasplamsa negativna atmosfera protiv Kine.

Prema izvještaju State Departmenta kojeg je na uvid dobila agencija AFP, kampanja je zamijećena sredinom siječnja, a u njoj sudjeluje nekoliko tisuća lažnih profila na društvenim mrežama, mnogi od kojih su i ranije bili povezani s "ruskim aktrivnostima" te da objevljuju gotovo identične stvari i kad je u pitanju koronavirus.

Šireći dezinformacije o koronavirusu, ruski maliciozni akteri još su jednom odabrali prijetiti javnoj sigurnosti na način da skreću pažnju s globalnih zdravstvenih napora, rekao je za AFP Philip Reeker, pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euraziju.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti