Američke vlasti pomrsile račune teroristima i "ukrale" im 2 milijuna dolara u kriptovalutama

Ništa nije bilo skriveno. Teroristi su mislili da su zaštićeni jer aplikacije koriste enkripciju, rekao je Reutersu jedan od američkih agenata.

Martina Čizmić | 14.08.2020. / 16:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad su kriptovalute zaludile svijet, mnogi su upozoravali da bi ih za financiranje svojih operacija mogli prihvatiti i teroristi. I upravo se to dogodilo. Tri velike terorističke organizacije - Hamasovo vojno krilo "brigade Al-Qassama", Al Qaida i Islamska država (IS) - odlučile su organizirati donatorsku akciju i prikupiti nešto novca za svoje akcije.

Pomoću društvenih mreža i službenih internetskih stranica, od svojih su istomišljenika tražili donacije u obliku bitcoina. No, dobro zamišljenu ideju otkrili su američke vlasti i krenule u akciju.

Kako su priopćili iz američkog Ministarstva pravosuđa, vlasti su uspjele preuzeti kontrolu nad jednom od stranica i preusmjeriti uplate umjesto u virtualni novčanik Hamasa, u svoj virtualni novčanik.

S druge strane, pripadnici Al Qaide tražili su donacije za kupovinu novog oružja i to putem aplikacije za dopisivanje Telegram, dok su pripadnici IS-a koristili svoju internetsku stranicu i Facebook kako bi prodavali lažnu zaštitnu opremu za COVID-19 i tako prikupili sredstva.

Ništa nije bilo skriveno. Teroristi su mislili da su zaštićeni jer aplikacije koriste enkripciju, rekao je Reutersu jedan od američkih agenata.

Epilog cijele akcije su zaplijenjene stotine računa za kriptovalute, četiri internetske stranice, isto toliko Facebook profila te ukupno 2 milijuna dolara u kriptovalutama.

Kako su se pohvalili u Ministarstvu pravosuđa, to je najveća zaplijena kriptovaluta povezana s terorizmom. U akciju su bili, uz Ministarstvo, uključeni i agenti FBI-a, Domovinske sigurnosti i IRS-a.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti