Američke zrakoplovne kompanije u strahu: Hoće li 5G ugroziti zračni promet?

U SAD-u počinje primjena 5G mreža koje će raditi na višoj frekvenciji, a zrakoplovne kompanije strahuju da bi takve mreže mogle ugroziti navigacijske sustave.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2022. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Može li zaista 5G mreža uzrokovati probleme s navigacijom i mjerenjem visine u zrakoplovima, pogotovo tijekom lošeg vremena? Američki zrakoplovni prijevoznici upozoravaju da bi se upravo to moglo dogoditi te su od Federalne zrakoplovne administracije (FAA) i drugih državnih tijela zatražili “hitnu intervenciju” kako bi se spriječili potencijalni problemi i prekid zračnog prijevoza koji bi mogao utjecati ne samo na prijevoz putnika, već i robe, medicinskih potrepština itd.

Slika nije dostupna HAKOM dodijelio frekvencije za korištenje 5G mreže i prikupio ukupno gotovo 359 milijuna kuna u proračun

Mobilne 5G mreže u SAD-u od sada će raditi na višem frekvencijskom pojasu (3,7-3,98 Ghz) u odnosu na aktualne mobilne (5G) mreže, zbog čega postoji mogućnosti, upozoravaju stručnjaci, miješanja sa signalom visinomjera u zrakoplovima (oni rade na frekvenciji od 4,2-4,4 Ghz). Osim za mjerenje visine, odnosno udaljenosti zrakoplova od zemlje, visinomjeri se koriste i za automatizirano slijetanje.

Izvršni direktor United Airlinesa Scott Kirby rekao je da, ako se situacija s 5G mrežama ne riješi, to bi značilo da bi na nekim velikim američkim aerodromima zabraniti korištenje radijskih visinomjera, što bi moglo utjecati na do četiri posto dnevnih letova u toj državi. Prema nekim podacima, dnevno bi se moglo otkazati više od tisuću letova s više od 100 tisuća putnika.

Osim zrakoplovnih prijevoznika, na opasnost od sutrašnje aktivacije 5G mobilne mreže više frekvencije (koji će korisnicima omogućiti veće brzine) u SAD-u upozoravaju i velike zrakoplovne kompanije Boeing i Airbus. Oni zahtijevaju zabranu 5G signala u blizini zračnih luka i to najmanje 3,2 km od aerodromskih pista. Time bi se omogućilo korištenje 5G mreža, bez štetnog utjecaja na zrakoplovnu industriju, javni prijevoz, lance nabave, radnu snagu i općenito ekonomiju, upozorili su iz ovih kompanija.

Udruženje koje zastupa industriju bežičnih komunikacija, dakle i mobilne operatere CTIA ranije je optužilo zrakoplovne kompanije za širenje straha i iskrivljavanje činjenica te su naglasili kako je 5G mreža u potpunosti sigurna. Također, upozorili su kako bi odgađanje početka primjene mobilne mreže nove generacije u SAD-u moglo izazvati značajnu štetu te da bi odgoda od jedne godine, prema njima, američku ekonomiju stajala bi čak 50 milijardi dolara.

Slika nije dostupna Qualcomm predstavio munjevito brz i moćan modem koji će od kraja 2021. godine biti u svim vrhunskim uređajima na tržištu

Iz ove se organizacije pozivaju i na iskustvo iz Europe i Azije te mobilne operatere koji koriste 5G mreže viših frekvencija u skoro 40 zemalja i to sada nije zabilježen niti jedan problem s visinomjerima.

Izvor: Yahoo News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti