Žele li znanstvenici tražiti tragove izvanzemaljskog života, možda ne moraju zaviriti u daleki svemir. Profesor astronomije s Harvarda Abraham Loeb uvjeren je kako bi se tragovi izvanzemaljskog života mogli pronaći u Zemljinu susjedstvu. Točnije, na površini Mjeseca.

U svojoj je kolumni za Scientific American, Loeb, inače poznat kao profesor koji je teoretizirao da je međuzvjezdani objekt Oumuamua možda izvanzemaljska sonda, iznio tezu prema kojoj su eventualni tragovi izvanzemaljskog života (i biološki, i mehanički), mogli ostati na Mjesecu i nakon udara asteroida.

Zbog toga Loeb svesrdno zagovara slanje istraživačke misije i gradnju istraživačke stanice na Mjesecu. Ističe da bi tako ljudi imali najbolju šansu pronaći izvanzemaljsku civilizaciju, ako takva postoji u našem planetarnom sustavu.

Mjesec nema atmosferu ni značajniju geološku aktivnost koja bi uništila stare tragove. Bilo što što je iz svemira došlo na Mjesec vjerojatno je još uvijek tamo i čeka da ga otkrijemo, napisao je Loeb.

Bilo bi fenomenalno kad bismo pronašli mikrofosile izvanzemaljskih oblika života na Mjesecu. Još bi bilo uzbudljivije kad bismo pronašli tragove izvanzemaljske tehnologije koja se srušila na njegovu površinu prije milijardu godina. To bi bila najbolja poruka izvanzemaljaca da zaista postoje, piše Loeb.

Izvor: Scientific American