Američki FDA odobrio lijek za mršavljenje tvrtke Eli Lilly

Tirzepatid je već odobren pod trgovačkim nazivom Mounjaro za šećernu bolest tipa 2.

Hina | 09.11.2023. / 08:43

Mršavljenje
Mršavljenje (Foto: Getty Images)

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u srijedu je odobrila lijek za mršavljenje američke tvrtke Eli Lilly, čime joj je omogućen ulazak na to unosno tržište koje je ove godine zaokupilo entuzijazam Wall Streeta.

FDA je odobrio prodaju tirzepatida za prodaju pod imenom Zepbound odraslim osobama čiji indeks tjelesne mase (BMI) iznosi najmanje 30 ili 27 ako pacijent također pati od druge zdravstvene poteškoće vezane uz težinu, poput bolesti srca.

Pilule, ilustracija Otkrivena nuspojava lijeka za dijabetičare koji mnogi koriste za mršavljenje: U najgorim slučajevima može biti smrtonosna

Loša prehrana Znanstvenici razvili lijek koji sprječava debljanje čak i ako se jede samo junk food

Pretilost i prekomjerna tjelesna težina su ozbiljna stanja koja mogu biti povezana s nekim od vodećih uzroka smrti poput srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, rekao je u priopćenju John Sharretts, upravitelj FDA-ovog centra za istraživanje i evaluaciju lijekova.

Tirzepatid je već odobren pod trgovačkim nazivom Mounjaro za šećernu bolest tipa 2, a sve se više koristio za gubitak tjelesne mase prije službenog odobrenja Agencije za hranu i lijekove. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti