Američki mediji otkrivaju plan američke vlade koji će mnoge šokirati

Američka vlada, čini se, ozbiljno razmatra korištenje deepfake tehnologije za širenje propagande i za potrebe vlastitih kampanja.

Branimir Vorša | 08.03.2023. / 14:05

Deepfake tehnologija
Deepfake tehnologija (Foto: Afp)

Prema izvješću portala The Intercept, vlada SAD-a traži načine za borbu protiv dezinformacija i propagande na internetu, ali tako da koriste lažne videozapise.

Za tu borbu bit će zaduženo američko Zapovjedništvo za specijalne operacije (SOCOM ili Special Operations Command), a čini se da je riječ o "borbi protiv vatre vatrom". SOCOM bi isto tako trebao hakirati strane uređaje za slušanje neprijateljskih komunikacija.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju na alarmantnu situaciju: Gameri ostali u šoku kad su otkrili da su završili u pornićima

Sve to bit će moguće korištenjem moći umjetne inteligencije, tako da ranija velika nastojanja američke vlade u borbi protiv takozvane deepfake tehnologije ovime praktički padaju u vodu.

Novo doba obrane, informacija i ratovanja

Izvješće opisuje nedavno otkriće koje su imali o dosjeima državnih ugovora, koji se usredotočuju na korištenje lažnih videa i medija za širenje propagande i kampanja. Ako navedeni plan krene naprijed, to će predstavljati novo doba obrane, informacija i ratovanja, uz fokusiranje na opsežan skok prema korištenju moći interneta.

Kibernetički napadi - 1 Što nas čeka? Ovih 10 kibernetičkih prijetnji moglo bi nam zagorčati život

Prema federalnim ugovornim datotekama koje je otkrio The Intercept, američka vlada detaljno je opisala načine na koje će koristiti deepfake tehnologiju u stvaranju novih propagandnih materijala i oživljavanju kampanja. Prema tom planu, također namjeravaju pribjegavati stranom nadzoru i hakiranju "uređaja povezanih s internetom" kako bi naučili više o osjetljivosti na propagandu u neprijateljskim državama.

Prema navedenom planu, SOCOM bi trebao, uz pomoć treće strane, izgraditi tehnologiju potrebnu za generiranje deepfakeova.

Je li deepfake problem? Ovisi koga se pita...

Stručnjaci i ljudi upoznati s tim pitanjem već su protiv ovih planova američke vlade za korištenje takve tehnologije za poticanje svoje propagande i kampanja.

Slika nije dostupna Kina uvodi stroga pravila zbog deepfake sadržaja i prijeti kaznama

Deepfake tehnologija nažalost je problem koji je prisutan na internetu. Mnogi su pogođeni porastom deepfakea na internetu, uključujući pojedince i tvrtke koji obično dobivaju ovakve medije koji ih uvjeravaju u kampanje koje guraju, ali im nije poznato da je zapravo riječ o napadu.

Postoje različiti pogledi na deepfake i nisu svi protiv korištenja ove tehnologije za svoje potrebe. Jedan primjer je Samsung, koji bi tu tehnologiju koristio za stvaranje svog "MegaPortraita", koji bi pomogao replicirati slike za javnost.

Za druge je pak riječ o ogromnom problemu, ali navedena mješovita percepcija usredotočuje se na to da se tu tehnologiju koristi u vlastitu korist, uz moć umjetne inteligencije, koja pak može oblikovati društvo ili online zajednicu. To je moć koju Sjedinjene Države navodno namjeravaju iskoristiti da bi je uskoro upotrijebile za svoju propagandu i kampanje, a s kakvim rezultatom, možemo samo zamisliti.

Slika nije dostupna Nova prevara pokazuje koliko je deepfake tehnologija uvjerljiva i opasna

Izvor: The Intercept

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti