Američki regulator: Cambridge Analytica prevarila je Facebookove korisnike

FTC je zaključio kako se Cambridge Analytica poslužila prijetvornom praksom i zabranio joj da sudjeluje u EU-US Privacy Shield sustavu.

Martina Čizmić | 07.12.2019. / 09:43

Facebook, ilustracija (Foto: AFP)

 Iako je od skandala s Cambridge Analyticom prošlo više od godine i pol, još uvijek traju različite istrage protiv te, sad već bivše britanske tvrtke.

Tako je američki regulator, Federalna trgovinska komisija (FTC), objavio rezultate svoje istrage. FTC je tijekom istrage utvrdio kako je Cambridge Analytica prevarila korisnike jer je prikupljala njihove podatke s Facebooka i iskoristila ih za profiliranje i targetiranje u političkim kampanjama.

Facebook ( © European Union , 2017 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Jennifer Jacquemart ) Facebook objavio e-mailove koji pokazuju da su još 2015. znali koliko je Cambridge Analytica opasna i nisu poduzeli ništa

FTC je zaključio kako se Cambridge Analytica poslužila prijetvornom praksom i zabranio joj da sudjeluje u EU-US Privacy Shield sustavu koji se odnosni na prijenos osobnih podataka između Europe i SAD-a.

Zanimljivo da je FTC izdao takvu zabranu tvrtki koja više ne postoji jer je od izbijanja skandala, Cambridge Analytica, službeno bankrotirala i prestala poslovati.

Facebook, ilustracija Cambridge Analytica: Facebook pristao platiti kaznu u Britaniji, ali ne i priznati odgovornost

Također, zanimljivo je da je FTC donio takav zaključak istrage pet mjeseci nakon što je Facebook u srpnju pristao platiti rekordnu kaznu od 5 milijardi dolara u sklopu nagodbe vezane uz FTC-ovu istragu o praksama zaštite privatnosti korisnika u toj društvenoj mreži.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti