Američki regulator upozorava: Prerano je raspravljati o promjenama doza, intervala ili miješanju cjepiva protiv COVID-19

Zasad ne postoje dokazi da se cjepiva mogu miješati, premda se ta mogućnost istražuje.

Hina | 05.01.2021. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka Uprava za hranu i lijekove u ponedjeljak je izvijestila da je zamisao o izmjeni odobrenog doziranja ili intervala primanja cjepiva protiv COVID-19 preuranjena i da nije u skladu s dosad dostupnim podacima.

FDA je objavio kako prati rasprave i informacije o mogućnosti smanjenja doza cjepiva, produljenja intervala cijepljenja između dviju doza, smanjenja doze na pola ili miješanja i usklađivanja cjepiva da bi se procijepilo što više ljudi.

Premda je riječ o "razumnim" pitanjima koja bi trebalo uzeti u obzir i razmotriti ih, američki regulator smatra da je "u ovome trenutku prijedlog o izmjenama u doziranju cjepiva ili intervalu cijepljenja, koje je odobrio FDA, preuranjen i nema čvrstog temelja prema dosad dostupnim dokazima."

Bez odgovarajućih podataka koji podržavaju spomenute prijedloge o izmjenama u primjeni cjepiva, dovodimo se u poziciju da na ozbiljan način riskiramo javno zdravlje, stoji u priopćenju agencije.

Pfizer i njegov partner BioNTech, kao i Moderna nedavno su dobili odobrenje za hitnu upotrebu svojih kandidata za cjepivo u Sjedinjenim Državama.

Po dosad dostupnim podacima i povratnim informacijama i dalje se smatra opravdanom upotreba dviju točno određenih doza svakoga odobrenog cjepiva u točno određenim intervalima, priopćila je FDA.

Za cjepivo protiv covida farmaceutskih tvrtki Pfizer-BioNTech interval cijepljenja između prve i druge doze je 21 dan. A za cjepivo Moderne interval između prve i druge doze iznosi 28 dana, objavila je FDA u ponedjeljak.

Odstupajući od strategije cijepljenja ostalih zemalja, britanska je vlada prošli tjedan izvijestila da bi se nekim ljudima, koji spadaju u vrlo rizične skupine ili se iz nekog razloga ne odazovu cijepljenju drugom dozom, u rijetkim prilikama mogla dati kombinacija dvaju različitih cjepiva protiv COVID-19, osobito ako se dogodi da iste doze cjepiva nema na skladištu.

Zasad ne postoje dokazi da se cjepiva mogu miješati, premda se ta mogućnost istražuje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti