Američki stručnjak primio cjepivo i poručio: Vjerojatno ćemo morati cijepiti do 90 posto stanovništva za imunitet krda

Većini Amerikanaca je rečeno da bi moglo proći najmanje šest mjeseci prije nego što prime cjepivo.

Hina | 25.12.2020. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Možda će biti potrebno cijepiti do 90 posto stanovništva protiv koronavirusa za stvaranje imuniteta krda, rekao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci, piše u četvrtak Reuters.

Više od milijun Amerikanaca, oko 0.3 posto populacije, primilo je prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 od 14. prosinca, pokazuju podaci Američke agencije za kontrolu bolesti.

Fauci, koji savjetuje i predsjednika Donalda Trumpa i novoizabranog predsjednika Joe Bidena u pandemiji, priznao je da je postupno povećavao svoje procjene o potrebnoj procijepljenosti populacije. Ranije ove godine obično je govorio da je potrebno cijepiti 60 do 70 posto stanovnika za stvaranje imuniteta krda.

Zaista ne znamo koliki je stvarni broj. Mislim da je stvarni raspon negdje između 70 i 90 posto. No neću reći 90 posto, rekao je Fauci za New York Times.

Sjedinjene Države u srijedu su drugi dan zaredom zabilježile više od 3000 mrtvih. Ukupno je potvrđeno 326.333 žrtava COVID-19 prema podacima agencije Reuters.

U srijedu je kroz zračne luke prošlo 1.191.123 Amerikanaca, više nego bilo kojeg dana od početka pandemije u ožujku, pokazuju podaci američke Uprave za sigurnost prometa.

Podaci sugeriraju da su mnogi zanemarili preporuke zdravstvenih stručnjaka da izbjegnu putovanja na Božić. Fauci i drugi stručnjaci rekli su da će socijalna distanca biti potrebna dobar dio 2021. jer se cijepljenje sporo provodi.

Broj putnika u srijedu, 23. prosinca, bio je manji nego 2019., ali je premašio broj putnika 29. studenog ove godine kada je 1.176.091 Amerikanac putovao kući za Dan zahvalnosti.

Prvi će se cijepiti zdravstveni radnici, štićenici staračkih domova, izabrani dužnosnici i vatrogasci. Većini Amerikanaca je rečeno da bi moglo proći najmanje šest mjeseci prije nego što prime cjepivo.

Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984., rekao je u intervjuu da je sada spremniji češće istupati sa svojim uvjerenjima jer ankete pokazuju da Amerikanci postaju nešto manje skeptični prema novim cjepivima.

Kad su ankete otkrile da bi se samo polovica Amerikanaca cijepila, ja sam govorio da je za imunitet krda potrebno 70 do 75 posto, rekao je za Times Fauci, koji je u četvrtak napunio 80 godina.

Onda, kada su novija istraživanja pokazala da bi ih se 60 posto ili više (cijepilo), mislio sam: 'Mogu to malo pojačati', pa sam prešao na 80, 85, rekao je Fauci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti