Američko ratno zrakoplovstvo ima plan za proizvodnju zrakoplovnog goriva samo iz zraka

Američko ratno zrakoplovstvo tvrdi da je napravilo značajan napredak u razvoju kemijskog procesa koji bi im omogućio da proizvedu sve potrebno gorivo za zrakoplove izravno iz zraka, čime bi smanjili logistička ograničenja, ali i ekološki otisak.

Branimir Vorša | 25.10.2021. / 11:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ured za operativnu energiju američkog ratnog zrakoplovstva najavio je tijekom proteklog vikenda da je energetska kompanija Twelwe, koja zajedno s njima radi na tehnologiji proizvodnje goriva iz zraka, uspjela proizvesti održivo gorivo za avione na mlazni pogon, kojeg nazivaju E-Jet, putem eksperimenta u kojem su koristili ugljični dioksid iz zraka. Eksperiment je proveden u kolovozu ove godine.

Biljke u epruveti Izumljen "umjetni list" koji na jeftin način pretvara štetni CO2 u korisno gorivo

Iz američkog ratnog zrakoplovstva vjeruju da to novo gorivo ima potencijal biti "uvelike primjenjivo te omogućiti ratnim pilotima pristup sintetičkom gorivu bilo gdje u svijetu".

S transformacijom ugljika mi odvajamo naše zrakoplovstvo iz naftnih opskrbnih lanaca. Američko ratno zrakoplovstvo bilo je snažan partner u našem radu prema unapređenju novih inovativnih izvora zrakoplovnog goriva, istaknuo je Nicolas Flanders, suosnivač i šef kompanije Twelwe.

Znanost iza procesa transformacije ugljika koju je koristila ta kompanija zapravo nije nova. Još u 20-im godinama proteklog stoljeća njemački znanstvenici Franz Fischer i Hans Tropsch izumili su nešto što je postalo poznato kao Fischer-Tropschova sinteza. Taj je proces otad višestruko unapređivan te je i danas u uporabi, uključujući i proizvodnju goriva za američku vojsku.

Dok većina sintetičkih goriva koji se proizvode kombinacijom ugljičnog monoksida i vodika i dalje zahtijeva korištenje fosilnih goriva u procesu te proizvodnje, Twelwe je uspio eliminirati potrebu korištenja fosilnih goriva u proizvodnji svojeg sintetičkog zrakoplovnog goriva.

Za proizvodnju njihovog E-Jeta potreban je samo ugljični dioksid iz zraka te voda i obnovljiva energija kao sredstva unosa pomoću kojih se ugljični dioksid transformira u gorivo, pojasnili su iz američkog ratnog zrakoplovstva.

Slika nije dostupna Gates uvjeren: Želimo li da zeleno zrakoplovno gorivo zaživi, mora postati jeftino i uobičajeno poput mikrovalnih pećnica

Prednosti potencijalno jednostavnijeg, ugljično neutralnog proizvodnog procesa sintetičkog goriva mogle bi biti ogromne iz troškovne perspektive, kao i one zaštite okoliša. Čak i najmanje smanjenje troškova po galonu goriva moglo bi stvoriti značajne uštede za američko ratno zrakoplovstvo.

Tvrde da infrastruktura vezana za proces transformacije ugljika koji je razvio Twelwe nije samo potencijalno izvediva za veliku proizvodnju sintetičkog goriva, već bi moglo biti moguće napraviti i verziju sustava koja se može upotrebljavati bilo gdje. To bi zauzvrat smanjilo potrebu za fizičkom dostavom velikih količina goriva jedinicama na terenu te isto tako srezalo i troškove logističkog lanca.

Jednostavnije rečeno, ako se sve to pokaže onako kako to američko ratno zrakoplovstvo tvrdi da je moguće, to će onda iz temelja promijeniti njihovo djelovanje. Za to bi gorivo onda mogla biti zainteresirana i američka vojska, a iz Twelwea ističu i očit potencijal njihova goriva na komercijalnom tržištu.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti