Znanstvenici proizveli umjetni list koji pretvara ugljikov dioksid u korisno alternativno gorivo

U borbi protiv klimatskih promjena dobrodošla je svaka pomoć, a znanstvenici su stvorili i novo oružje koje bi moglo pomoći čovječanstvu u rješavanju toga globalnog problema. Napravili su "umjetni list" koji na vrlo jeftin način pretvara štetni ugljikov dioksid u korisno alternativno gorivo.

Branimir Vorša | 05.11.2019. / 12:13

Biljke u epruveti
Biljke u epruveti (Foto: Ilustracija: Getty)

Proizvodnjom metanola iz ugljikova dioksida, koji je jedan od glavnih čimbenika globalnog zatopljenja, istovremeno bi se smanjile emisije stakleničkih plinova te pružila i alternativa za fosilna goriva koja stvaraju te stakleničke plinove.

Znanstvenici sa Sveučilišta Waterloo predvođeni profesorom inženjerstva Yimin Wuom inspiraciju za navedeni proces potražili su u prirodi i načinu na koji biljke koriste energiju sunca kojom ugljikov dioksid pretvaraju u hranu.

Nova tehnologija koju su napravili, predstavljena je u znanstvenom časopisu Nature Energy.

Uragan (Ilustracija: Getty) Ovo je 5 načina na koje se moramo prilagoditi klimatskim promjenama

Zemlja (Ilustracija: Getty) Zemljin sustav za održavanje na životu i sam je na aparatima: Postoji devet granica, evo koje smo prešli

Mi je zovemo umjetni list jer oponaša proces fotosinteze koji se događa u pravom lišću. List proizvodi glukozu i kisik. Mi proizvodimo metanol i kisik, pojasnio je Wu.

Ključan dio procesa je jeftin, optimiziran crveni prah u obliku bakrenog oksida. Proizveden tako da ima što je više moguće osmostranih čestica, prah nastaje kemijskom reakcijom četiriju supstanci - glukoze, bakar-acetata, natrijeva hidroksida i natrij-dodecil-sulfata. Sve to dodaje se u vodu i zagrijava na određenu temperaturu.

Tako pripremljen prah nakon toga služi kao katalizator ili okidač za drugu kemijsku reakciju kad se pomiješa s vodom u koju se upuhuje ugljikov dioksid i uz zraku bijelog svjetla usmjerenu solarnim simulatorom.

To je kemijska rekacija koju smo mi otkrili. Nitko prije nas to nije učinio, naglasio je Wu.

Reakcijom se proizvodi kisik, baš kao i tijekom prave fotosinteze u lišću, dok se istovremeno ugljikov dioksid u vodenoj otopini navedenog praha pretvara u metanol. Metanol se prikuplja tijekom isparavanja dok se otopina zagrijava.

Idući je korak povećati proizvodnju metanola u tom procesu te komercijalizirati patentirani proces kako bi se njime prikupljao ugljikov dioksid s izvora najvećih proizvođača stakleničkih plinova poput elektrana, vozila i naftnih bušotina.

Izvor: Tech Explore

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti