U ponedjeljak 21. kolovoza Sjeverna Amerika bit će počašćena pomrčinom Sunca. Svi koje se u tim trenucima nađu u SAD-u na njezinoj putanji svjedočit će jednoj od najuzbudljivijih pojava u prirodi. Ta pojava, tijekom koje će Mjesec u potpunosti zakloniti Sunce, bit će vidljiva diljem Amerike, a oni koji se ne nađu na direktnoj putanji moći će vidjeti djelomičnu pomrčinu.

Do pomrčine dolazi kada su Sunce, Mjesec i Zemlja u ravnini, zbog čega jedno od tih tijela blokira pogled na drugo. Postoje dvije vrste pomrčina: Mjesečeva i Sunčeva. Do Mjesečeve pomrčine dolazi tijekom noći u kojima se Zemlja nađe točno između Mjeseca i Sunca, što stvara smjenu koja zakloni Mjesec, objašnjeno je na NASA-inoj stranici napravljenoj posebno zbog ove pomrčine. Takve pomrčine događaju se dva do četiri puta godišnje i traju nekoliko sati.

S druge strane, najsretniji pojedinci ovu će pomrčinu moći promatrati najviše tri minute, nakon čega će ona biti sve manja i manja. Ovo je prvi put u skoro 100 godina da će pomrčina proći s jednog kraja SAD-a na drugi, a mnogi Amerikanci pripremili su se za promatranje.

Osim nevjerojatnog prizora, pomrčina je i prilika za nova otkrića

Energija koja dolazi iz Sunca primarni je uzrok promjene vremena diljem planeta. Pomrčina Sunca, koja će trajati do dva sata i 40 minuta, praktički će "ugasiti" Sunce. To će znanstvenicima pružiti jedinstvenu priliku da izvrše eksperimente koje inače ne mogu.

Kako će Mjesec zakloniti svjetlost Sunca, znanstvenici će dobiti priliku da istraže svjetlost koja dolazi iz misteriozne vanjske korone, atmosfere koju tvore plinovi koje obično skriva Sunčeva svjetlost.

Putanja pomrčine Sunca (Foto: NASA)

Istraživanja će obavljati i Državni meteorološki zavod SAD-a (NOAA), koji će u atmosferu prije, tijekom i nakon pomrčine lansirati tri balona. Ti će baloni sakupljati podatke koji će pomoći otkriti kakav utjecaj pomrčina ima na vremenske prilike na Zemlji, ali i detalje o funkcioniranju Zemljine atmosfere.

Prije promatranja potrebna je priprema

Jedini siguran način za promatranje Sunca, bila pomrčina ili ne, jest kroz naočale koje imaju solarne filtre, poput "naočala za pomrčinu" prikazanih ispod. Ručno izrađeni filtri ili sunčane naočale, čak i one s najtamnijim staklima, nisu dovoljne jer propuštaju i do tisuću puta više svjetlosti od onih s filtrom. Ipak, suprotno mišljenju mnogih, od promatranja pomrčine ne može se oslijepiti.

Naočale za pomrčinu (Foto: NASA)

Naime, tijekom pomrčine dolazi do emitiranja samo zelenkaste elektromagnetske radijacije. Kako je ta radijacija milijun puta tamnija od Sunčeve svjetlosti, ne postoji mogućnost da bi mogla izazvati sljepilo. Međutim, ako promatrate Sunce u trenucima koji prethode pomrčini, ugledat ćete sjaj Sunčeve površine koji može izazvati oštećenje mrežnica. Ipak, većina će ljudi kada ugleda sjaj površine, instinktivno pogledati u drugom smjeru i tako spriječiti posljedice za mrežnice.

Pomrčine se još uvijek čine magičnima

Zadnji put kada je pomrčina prešla s jedne na drugu stranu SAD-a bila je 1918. godina. Prije 2017. posljednja potpuna pomrčina Sunca u SAD-u bila je 1979., a bila je vidljiva diljem SAD-a, dok je djelomična pomrčina bila vidljiva i u Kanadi i Greenlandu.

Pomrčine Sunca tijekom povijesti bile su tumačene kao dokaz magije i božanstava. Danas, naravno, posjedujemo izvrsno razumijevanje tih pojava. Znamo kada će se dogoditi, zašto se događaju, i gdje će se dogoditi. Čak smo ih vidjeli iz svemira. Koristimo ih kako bismo istraživali zakone prirode i kako bismo otkrili svjetove izvan Sunčeva sustava. Ipak, pomrčine Sunca, makar na nekoliko sati, još uvijek sa sobom donose osjećaj zbog kojeg se čini kao da promatramo nešto magično.

Pomrčina Sunca iz svemira (Foto: AFP)