Amerikanci napokon u potpunosti uspješno proveli testiranje svojeg hipersoničnog oružja: "Svi su ciljevi ispunjeni"

Američka vojska pokazala je osnovnu funkcionalnost kompletne rakete AGM-183A, koja još uvijek ima potencijal postati prvo američko operativno hipersonično oružje koje se lansira iz zraka.

Branimir Vorša | 13.12.2022. / 14:34

B-52 bombarder s ARRW hipersoničnim projektilom
B-52 bombarder s ARRW hipersoničnim projektilom (Foto: U.S. Air Force/Christopher Okula/Wikipedia)

Američka vojska napokon je uspjela provesti u potpunosti uspješan test svojeg hipersoničnog oružja. Vijest o uspješnom testu obznanili su američko ratno zrakoplovstvo i tvrtka Lockheed Martin.

Testiranje sustava ARRW, odnosno prototipa AGM-183A oružja za brzi odgovor lansiranog iz zraka, prvi put je u potpunosti uspješno provedeno, a projektil je uspješno otpustio hipersonično vozilo bez pogona, koje je nosilo bojnu glavu i postiglo brzinu veću od 5 maha (pet puta brže od zvuka) prije nego što je pogodilo zadani cilj.

Detalji R-36M2 ICBM rakete - 5 Rusi nonšalantno otkrili neviđene detalje Sotone, jedne od svojih najubojitijih interkontinentalnih balističkih raketa

Riječ je o značajnom uspjehu za američku vojsku, s obzirom na to da su neuspješna prošlogodišnja testiranja dovela pitanje ARRW sustava u pitanje.

Testiranje je provedeno 9. prosinca tako što je bombarder B-52H lansirao prototip ARRW-a u blizini obale južne Kalifornije, navodi se u priopćenju za tisak američkog ratnog zrakoplovstva, koje prenosi portal The War Zone.

Naznake pokazuju da su svi ciljevi ispunjeni, zaključak je priopćenja američkog ratnog zrakoplovstva.

AGM-183A koristi svoj raketni motor kako bi ubrzao cijeli projektil na optimalnu brzinu i visinu, nakon čega se njegov nosni stožac odvaja i oslobađa se hipersonična udarna komponenta, koja klizi do cilja bez pogona tako što leti duž relativno plitke, atmosferske putanje. Isto tako, dizajnirano je i da ima visok stupanj manevarskih sposobnosti, što mu daje mogućnost nestalnih promjena putanje na ruti do cilja.

Sve navedeno predstavlja značajne izazove za protivnike kada je u pitanju otkrivanje ili praćenje tog oružja i otežava učinkovitu reakciju neprijatelju, bilo da je riječ o pokušaju presretanja ili pokušaja bijega u zaklon. Hipersonično oružje vrlo je teško presresti zbog njegove velike brzine i atmosferskog profila leta.

ARRW je osmišljen kako bi omogućio SAD-u da drži fiksne i vremenski osjetljive ciljeve visokih vrijednosti u opasnosti u okruženju sukoba, navodi se u priopćenju.

Koncept Raytheonovog hipersoničnog projektila Raytheon dobio ugovor vrijedan milijardu dolara i zadatak da napravi hipersonično oružje koje će SAD staviti ispred svih na bojnom polju

Pojedinosti o eksplozivnoj bojnoj glavi koju nosi ARRW-ov hipersonični projektil bez pogona još nisu potpuno poznate. Prethodna su izvješća pokazala da je riječ o naprednoj vrsti fragmentacijske eksplozije, namijenjenoj za iskorištavanje velike brzine oružja kako bi se stvorila posebno učinkovita tuča krhotina.

Iako je AGM-183 dugo hvaljen kao prva operativna hipersonična raketa zračnih snaga koja se lansira iz zraka, njezina je budućnost vrlo neizvjesna. Unatoč pokazanom napretku, najviši dužnosnici američkog ratnog zrakoplovstva, uključujući tajnika američkog ratnog zrakoplovstva Franka Kendalla, i dalje su oprezni u komentarima u vezi s planovima za to oružje. Ipak, američka vojska pokazala je osnovnu funkcionalnost kompletne rakete AGM-183A, koja još uvijek ima potencijal da postane prvo američko operativno hipersonično oružje koje se lansira iz zraka.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti