Amerikanci spremaju jeftinu i brzu pomoć za Ukrajinu koja bi mogla preokrenuti odnos snaga na bojištu

Zračne snage SAD-a razvijaju ERAM projektil kako bi znatno poboljšale ukrajinske sposobnosti preciznih udara protiv ruskih snaga na većem dometu.

Branimir Vorša | 12.07.2024. / 14:00

F-16 zrakoplovi
F-16 zrakoplovi (Foto: Getty Images)

Američko ratno zrakoplovstvo otkrilo je planove za razvoj projektila produženog dometa (ERAM), novog precizno navođenog streljiva za lansiranje iz zraka, za Ukrajinu. To relativno jeftino streljivo, s dometom do 400 kilometara, znatno bi poboljšalo udarne sposobnosti ukrajinskih zračnih snaga, nadmašujući domet njihova trenutačnog arsenala koji je donirao Zapad.

Uprava za naoružanje Centra za upravljanje životnim ciklusom američkog ratnog zrakoplovstva (AFLCMC) u zračnoj bazi Eglin izdala je zahtjev za ponudu za ERAM, s ciljem izrade brzog prototipa i povećanja proizvodnje tog složenog oružanog sustava. Navedeni zahtjev za ponudu dio je šire inicijative AFLCMC-a. Novi zahtjev za ponudom nastoji nabaviti početne faze novog oružja za lansiranje zrakoplova s ​​oznakom ERAM, priopćilo je američko ratno zrakoplovstvo, a prenosi portal The War Zone. To je oružje ključno za učinkovito i djelotvorno jačanje ukrajinskih sposobnosti, a nudi streljivo dugog dometa dostupno za masovnu proizvodnju.

Specifikacije ERAM klizećih bombi

Američko ratno zrakoplovstvo zapravo je još u siječnju izdalo zahtjev za informacijama o ERAM-u, ne spominjući njegovu povezanost s Ukrajinom. Novi zahtjev za ponudom cilja na 16 tvrtki koje su odgovorile na navedeni početni zahtjev iz siječnja. Specifikacije iz tog zahtjeva uključivale su streljivo klase 250 kilograma, s dometom od 400 kilometara i najvećom brzinom kretanja od najmanje 0,6 maha (brzina zvuka). Vrsta bojne glave nije specificirana, ali zahtijeva sposobnost eksplozije/fragmentacije s promjenjivim postavkama upaljača. Također mora raditi u okruženjima s degradacijom GPS-a i održavati točnost unutar 10 metara 50 posto vremena pod jakim elektromagnetskim smetnjama.

Razvoj ERAM-a usklađen je s interesima američke vojske za precizno navođeno streljivo koje ostaje učinkovito unatoč ometanju sustava elektroničkog ratovanja. Taj je fokus posebno relevantan s obzirom na izvješće Rusije o korištenju sustava elektroničkog ratovanja protiv sustava za navođenje uz pomoć GPS-a u Ukrajini. U svibnju je Pentagon ugovorio nove tragače za JDAM-ER bombe za Ukrajinu kako bi se suprotstavio toj prijetnji. Zahtjevi ERAM-a slični su pogonskom JDAM-u ili PJDAM-u Boeingove i Raytheonove motorne klizne bombe JSOW.

Povećanje mogućnosti ukrajinskih zračnih snaga

Novo samostojeće streljivo poput ERAM-a, s dometom od 400 kilometara, uvelike bi koristilo ukrajinskim zračnim snagama, nadopunjavalo bi njihov postojeći arsenal JDAM-ER, bombi malog promjera i vođenih bombi Hammer francuske proizvodnje, koje imaju domet od oko 65 do 70 kilometara. Ukrajina je također dobila krstareće rakete Storm Shadow i SCALP-EG dometa do 480 kilometara. ERAM bi omogućio ukrajinskim pilotima da napadaju mete dublje iza neprijateljskih linija, dok bi se minimizirala izloženost ruskoj protuzračnoj obrani.

General pukovnik Serhii Naev, zapovjednik ukrajinskih združenih snaga, spomenuo je u veljači očekivani dolazak projektila zrak-zemlja dometa između 300 i 500 kilometara zajedno s novim lovcima F-16. Nejasno je je li spominjao ERAM, ali njegovi su komentari došli nekoliko dana nakon početnog ERAM zahtjeva za informacijama američkog ratnog zrakoplovstva. Američki i zapadni dužnosnici najavili su prvi transfer F-16 u Ukrajinu, što sugerira potencijalnu integraciju ERAM-a na te ili druge zrakoplove u ukrajinskoj službi.

Povećanje proizvodnje ERAM-a ključno je za Ukrajinu jer osigurava stalnu opskrbu streljivom za održive operacije. Pouzdani opskrbni lanci bili su od vitalnog značaja za drugu zapadnu pomoć Ukrajini, kao što je AIM-120 AMRAAM za NASAMS protuzračni sustav.

Interesantno oružje i za američku vojsku

Dok je ERAM primarno namijenjen Ukrajini, američka bi vojska također mogla biti zainteresirana za to oružje. Mornarica je nedavno izdala svoj zahtjev za informacijama za slično streljivo, nazvano Multi-Mission Affordable Capacity Effector (MACE). Razvijanje ERAM-a nudi priliku za brzi prototip, teren i procjenu oružanog sustava u stvarnom sukobu, što pruža vrijedne lekcije za sve uključene strane. Sukob u Ukrajini već je poslužio kao poligon za različita oružja, što su Ukrajinci povremeno i naglašavali.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti