Analitičari predviđaju: Tržišna vrijednost Applea premašit će bilijun dolara

Tržišni analitičari vjeruju kako će vrijednost Applea, na krilima prodaje pametnog sata i odličnog poslovanja u Kini, uskoro premašiti bilijun dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.03.2015. / 09:05

Analitičari predviđaju: Tržišna vrijednost Applea premašit će bilijun dolara

Nakon što je Tim Cook preuzeo Apple, cijena dionice ove kompanije, na krilima tadašnje odlične prodaje iPhonea, dosegla je najveću vrijednost u povijesti te su već tada neki tržišni analitičari predviđali kako bi Apple mogao biti prva kompanija u povijesti čija će vrijednost premašiti bilijun dolara. Ubrzo nakon toga došlo je do privremenog pada cijene dionica pa je prestala i priča o Appleovih bilijun dolara, no nakon predstavljanja novih modela iPhonea i njihove odlične prodaje, cijena dionica ponovno obara rekorde, a dio tržišnih analitičara sada vjeruje kako je Apple ponovno na putu do ovog 'povijesnog ostvarenja' i vrijednosti od bilijun dolara. Trenutna tržišna vrijednost kompanije iznosi oko 750 milijardi dolara te analitičari iz kompanije Cantor Fitzgerald predviđaju kako će za daljnji porast vrijednosti biti najvažnije dvije stvari – prva je njihov prvi proizvod nakon pet godina, odnosno Apple Watch čija prodaja počinje u travnju ove godine, a druga je povećani rast na kineskom tržištu.

Analitičari Brian White i Isabel Zhu iz Cantora povećali su njihovu procijenjenu vrijednost dionice sa 160 na 180 dolara, a pri takvoj cijeni dionice vrijednost Applea iznosila bi 1,05 bilijuna dolara. Također, u Cantor Fitzgeraldu očekuju kako će tijekom prve godine Cookova kompanija prodati više od dvadeset milijuna pametnih satova, a da će njihov udio na tržištu pametnih telefona na kineskom tržištu iznositi između 15 i 20 posto, na temelju čega bi trebali zaraditi između 133 i 178 milijardi dolara. Što se ostalih predviđanja tiče, White i Zhu vjeruju kako Apple razvija i TV (glasine o TV-u kruže već dugo vremena, a u posljednje vrijeme sve se više priča o online streaming servisu) te kažu da, ako su priče o Appleovom automobilu istinite, to za ovu kompaniju na američkom tržištu predstavlja priliku vrijednu 549 milijardi dolara. Koliko je Apple postao 'jak', najbolje govori podatak da je početkom godine njihova tržišna vrijednost bila dvostruko veća u odnosu na drugu najvrjedniju kompaniju na svijetu, ExxonMobil. 

Izvor: The Telegraph

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti