Analiza dječjih crteža tijekom pandemije: "'Povraćaš pa kašlješ, onda se osjećaš bolje ili umreš"

Pandemija COVID-19 značajno je utjecala na djecu, pokazala je studija švedskih znanstvenika.

Branimir Vorša | 03.03.2023. / 08:33

Dječji crtež koronavirusa
Dječji crtež koronavirusa (Foto: Swedish Archive of Children's Art.)

Ne događa se svaki dan da dječji crteži postanu središte znanstvenog članka, no detaljne slike bolesti, smrti i otkazanih aktivnosti bile su neke od uobičajenih tema dječjih crteža tijekom pandemije COVID-19.

Švedski znanstvenici sa Sveučilišta Uppsala u novoj studiji su proučavali 91 crtež djece u dobi između 4 i 6 godina te otkrili da je pandemija COVID-19 značajno utjecala na djecu i da su djeca imala opsežna znanja o toj bolesti.

Istraživanje se u potpunosti temeljilo na crtežima djece o pandemiji, a objavljeno je u znanstvenom časopisu Acta Paediatrica. Znanstvenici su, između travnja 2020. i veljače 2021. godine, prikupili sve crteže koje su izradila djeca u dobi između 4 i 6 godina i predali ih Švedskom arhivu dječjih crteža.

Slika nije dostupna WHO upozorava: Pandemija COVID-19 zapravo nikad nije prestala

Bilo je to vrlo zabavno istraživanje. Zapravo nisam bila sigurna hoće li medicinski časopis objaviti članak, ali jesu, uključujući dječje crteže i sve ostalo, objašnjava Anna Sarkadi, profesorica socijalne medicine i voditeljica spomenute studije.

Koristeći metodu analize kojom su dječja vlastita objašnjenja njihovih crteža kombinirana s vizualnom analizom crteža, znanstvenici su uspjeli pokazati da su čak i mlađa djeca bila snažno pogođena pandemijom. Djeca su nacrtala detaljne slike bolesti, smrti i otkazanih aktivnosti. Strah, briga i nestanak bake i djeda bile su uobičajene teme tih crteža. Neka su djeca novi koronavirus opisala kao čudovište, dok su druga crtežima opisala kako se zaštititi od zaraze. Jedan je crtež prikazivao i dvoje djece u borbi mačevima protiv divovskog virusa.

Crteži su često bili prekriveni s puno sluzi iz nosa. Na jednom je crtežu dijete napisalo: 'Povraćaš, pa kašlješ, onda se osjećaš bolje ili umreš', a sve to uz izuzetno jasne ilustracije, objašnjava Maria Thell, doktorandica u istraživačkom timu CHAP-a i jedna od autorica studije.

Djeca su također imala visoku razinu zdravstvene pismenosti vezane za bolest COVID-19, odnosno poznavanje karakteristika virusa, načina na koji se širi i koje simptome bolest može izazvati.

Nova tehnologija, ilustracija Koronavirus možda je "zaustavio" svijet, ali je nevjerojatno ubrzao uvođenje ove tehnologije

Projekt švedskih znanstvenika je dio istraživanja dječjih glasova u javnom prostoru tijekom pandemije.

Kao znanstvenica s iskustvom u znanosti o djeci i mladima, voljela bih dalje razvijati ovu metodu, dodaje Thell.

Švedski znanstvenici će nastaviti istraživanje na zahtjev Agencije za javno zdravstvo Švedske, koja ih je zadužila da sada analiziraju crteže koje su izradila djeca u dobi između 7 i 11 godina tijekom ili neposredno nakon pandemije.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti