Analiza otkriva: Hrvatski model upravljanja otpadom je zastario i neodrživ

Najočitija razlika između europskog i hrvatskog nacionalnog okvira jest u poimanju važnosti edukacije građana i uloge civilnoga sektora.

Hina | 22.02.2022. / 12:46

otpad, smeće
Otpad u Zagrebu - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Iako se hrvatski normativni dokumenti upravljanjem otpadom izvode iz europskih, a u određenoj se mjeri i doslovno prepisuju, hrvatski je okvir zastario i ne uvažava najnovije europske trendove te je u realnosti neodrživ.

Zaključak je to kritičke analize sociologa Ivana Perkova u novom broju časopisa Socijalna ekologija. Perkov za primjer nedosljednosti politike navodi izgradnju centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj i na drugoj strani vrlo ambiciozne planove odvojenog prikupljanja otpada, koji se ne mogu simultano provesti.

Otpad u Zagrebu - 1 Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko''

Zastarjela strategija i iz nje proizlazeći zakon ne uvažavaju najnovije europske trendove u pogledu kružnoga gospodarstva i održivog gospodarenja otpadom, pa imamo svojevrsni hibridni, u realnosti neodrživi model, ističe Perkov.

Također, zakoni i direktive zanemaruju rizike povezane s otpadom, iako se o njima raspravlja u strateškim dokumentima, dodaje se.

Zaostajanje hrvatske politike za europskom najslikovitije se očituje u činjenici da je postojeća strategija postupanja s otpadom stara 17 godina i da nema garancija da će uskoro biti donesena nova.

No, najočitija razlika između europskog i hrvatskog nacionalnog okvira jest u poimanju važnosti edukacije građana i uloge civilnoga sektora.

U europskom je normativnom okviru snažno izražena opredijeljenost za što većim uključenjem javnosti u donošenje odluka i inzistira se na edukaciji građanstva o zbrinjavanju otpada. U hrvatskom normativnom okviru te se težnje spominju u manjem intenzitetu i s manjim očekivanjima.

Tomislav Čorić "Zero Waste Hrvatska": Ćorićev zakon o otpadu donosi nove probleme

Upravo je edukacija najšire populacije najvažniji čimbenik osvještavanja problema i pronalaženja rješenja, dodaje se.

Ipak, stanje na terenu je još gore i značajno bi se popravilo kada bi se implementirao i takav sustav upravljanja otpadom čiji najveći problem ostaje nepoštivanje donesenih normi, zaključuje se.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti