Znanstvenici su razvili dodatak za smartphone koji s 98 postotnom sigurnošću u samo nekoliko sekundi može otkriti broj defektnih spermija u sjemenu.

Optički dodatak se jednostavno pričvrsti na stražnju stranu uređaja te se poravna sa stražnjom kamerom. Nakon toga, umetnuti dodatak s uzorkom aplikacija skenira preko kamere te daje vrlo točne rezultate koji su prilagođeni standardima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Dobrim vijestima tu nije kraj, sve potrebno dolazi po cijeni od samo 4.45 dolara tj. 30 kuna iz razloga što je optički dodatak zapravo napravljen od starih DVD-ova i CD-ova. „Htjeli smo naći način da testiranje plodnosti muškaraca učinimo jednako dostupnim kao što su testovi za trudnoću“, izjavio je Hadi Shafiee sa Sveučilišta Harvard.

„Muškarci testiranja moraju obavljati u ustanovama i prostorijama u kojima su često izloženi stresu, pesimizmu, neugodnosti i razočaranju. Trenutni laboratorijski testovi oduzimaju puno vremena i vrlo su subjektivni, a naš način testiranja je jeftin, precizan te može analizirati video u vremenu manjem od pet sekundi“, kaže profesor Shafiee.

Naravno, ovaj gadget nije savršen te nije u mogućnosti analizirati sve aspekte koji mogu utjecati na zdravlje sjemena, kao što su veličina ili oblik. Iz tih razloga razvojni tim poduzima korake i traži odobrenja od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) da uređaj naprave dostupnijim tako da mogu nastaviti s poboljšanjima.

Anketa

Što mislite o ovakvom načinu testiranja sperme?

  • glasova
  • glasova

Pogledaj sve ankete

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju