Apple ispunio očekivanja: Uskoro kreće prodaja novih modela iPhonea

Novi telefoni donose zanimljive i atraktivne novitete, a imat će težak zadatak – ponoviti prošlogodišnji prodajni uspjeh modela iPhone 6 i 6 Plus

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.09.2015. / 07:54

Apple ispunio očekivanja: Uskoro kreće prodaja novih modela iPhonea

Na jučerašnjoj konferenciji u San Franciscu Apple je predstavio upravo one uređaje o kojima su mediji govorili proteklih dana i tjedana te nije bilo 'još jedne stvari' na koju smo od ove kompanije navikli. Usprkos tome što nije bilo iznenađenja, čini se da je većina novinara i ljubitelja Applea zadovoljna s onim što su sinoć vidjeli. Novi model iPada koji sada dolazi s dodatnom tipkovnicom (koju je potrebno kupiti odvojeno), na tržištu izgleda više kao konkurent klasičnim prijenosnim računalima, nego tabletima te bi trebao privući više poslovnih, nego 'običnih' korisnika. Njegova početna cijena iznosi 799 dolara, a tko želi dodatnu tipkovnicu i olovku, cijena će premašiti tisuću dolara, što je više od prosječnog laptopa. Bit će zanimljivo vidjeti kolika će biti potražnja za ovim uređajem, pogotovo što je prodaja iPadova u konstantnom padu tijekom posljednjih kvartala – iako je iPad Pro najnapredniji Appleov tablet, mnogima će ipak biti preskup.

Kada su u pitanju Appleovi telefoni iz 'S' serije, obično je riječ samo o nadogradnji prethodnih modela koja ne donosi previše zanimljivih noviteta, no predstavljajući modele 6S i 6S Plus Tim Cook rekao je kako su na njima 'sve promijenili'. Od najzanimljivijih stvari koje nam donose novi telefoni (dijagonala ekrana ostala je istih 4,7 i 5,5 inča) treba izdvojiti tri stvari. Prvo je sam hardver, odnosno procesor i grafika koji su, barem prema najavama iz ove kompanije, puno snažniji u odnosu na procesore iz prethodnih modela te je procesor 70 posto brži u odnosu na prethodni procesor, dok je grafika čak 90 posto brža, što će omogućiti još brži rad telefona.

Druga stvar je kamera – novinari koji su sinoć imali prilike isprobati ove modele nisu imali uvjete za pravo testiranje kamere, no prema onome što smo vidjeli tijekom konferencije, fotografije snimljene novim kamerama (čija rezolucija sada iznosi 12MP) izgledaju fantastično. Također, zanimljivi novitet jest i opcija Live Photos koja prilikom snimanja fotografija, snima i nekoliko trenutaka prije i poslije snimanja fotografije tako da slike na ekranu iPhonea mogu 'oživjeti' kao kratki videozapisi u trajanju od 1,5 sekundi. Naravno, ovakve su fotografije 'teže' pa će se, zbog uštede prostora, ova opcija moći i isključiti.

Treći i najvažniji novitet kojeg je Apple predstavio jest toliko najavljivani 3D Touch, tehnologija koja prepoznaje jačinu pritiska prsta po ekranu. Ova se opcija može koristiti unutar samih aplikacija, ali i na početnom ekranu pa tako npr. laganim pritiskom na aplikaciju za pozive otvorit će se mali meni s favoritima iz vašeg imenika (dakle, ne trebate jednom dodirnuti ekran za otvaranje aplikacije pa onda unutar aplikacije kliknuti na favorite pa onda na ime osobe koju želite nazvati) tako da osobe koje se nalaze u favoritima možete nazvati direktno s početnog ekrana, dok se laganim dodirom na kameru otvara meni putem kojeg možete otvoriti kameru ili odmah aktivirati selfie kameru. Novinari koji su isprobali novi način interakcije s iPhoneom zadovoljni su s načinom na koji radi – David Pirce s Wireda ovu je opciju nazvao 'desnom tipkom miša za iPhone' koja ubrzava korištenje iPhonea, dok Lisa Eadicicco s Business Insidera također kaže kako ova opcija ubrzava korištenje nekih opcija na telefonu i njeno je korištenje 'prirodno', no za nju je 3D Touch samo korisna opcija, a ne neka revolucija na pametnim telefonima.

Apple je s iPhoneom 6 i 6 Plus oborio sve prodajne rekorde te sada imaju težak zadatak – nadmašiti prošlogodišnji uspjeh, što će biti jako teško, no za Cooka i ekipu ne i nemoguća misija. Prodaja novih modela iPhonea počinje za dva tjedna (u Hrvatskoj ga očekujemo do kraja godine), a s obzirom na fanatizam nekih ljubitelja ove kompanije, ne bi se iznenadili da prvi fanovi počnu s kampiranjem ispred Appleovih trgovina već sljedeći tjedan. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti