Američki senat jučer je dobio izvješće, kojeg su izradili uredi senatora Carla Levina i Johna McCaina, o Appleovim sumnjivim poslovnim taktikama za izbjegavanje poreza na dohodak ostvaren u inozemstvu. 

U izvješću se navodi da je Apple u protekle četiri godine u inozemstvu ostvario dohodak od 44 milijarde američkih dolara, a da na taj prihod nije uplatio niti dolara poreza u SAD-u. Problem je i činjenica da Apple na neke prihode nije plaćao poreze niti u drugim državama. Kako se navodi u članku objavljenom na portalu Ars Technica ne radi se o ilegalnom izbjegavanju plaćanja poreza već o standardnoj praksi koja je karakteristična za sve multinacionalne kompanije. 

Izvješće dolazi u nezgodan trenutak za Apple. Danas bi se Tim Cook, Appleov CEO, trebao pojaviti u američkom Kongresu i razjasniti gdje kompanija drži 100 milijardi dolara rezervi, kojima se hvali, a koje američki poreznici ne mogu pronaći na tvrtkinim računima u SAD-u.

U svoju obranu, iz Apple tvrde da su kompanija koja najvjerojatnije plaća najviše poreza u SAD-u, navodno oko milijun dolara svakog sata. Neplaćanje poreza na inozemne prihode opravdavaju činjenicom da je sve što zarade u inozemstvu dolazi od inozemnih prodaja, pa ne bi bilo uredu da na taj prihod plaćaju porez u SAD-u. 

Izvješće i saslušanje u kongresu pokušaj su američkih vlasti da dobiju bolja saznanja o tome na koji način multinacionalne kompanije legalno izbjegavaju plaćanje poreza, kako bi pomoću tih saznanja donijeli nova zakonska rješenja kojima bi se ta praksa ograničila.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju