Američki senat jučer je dobio izvješće, kojeg su izradili uredi senatora Carla Levina i Johna McCaina, o Appleovim sumnjivim poslovnim taktikama za izbjegavanje poreza na dohodak ostvaren u inozemstvu. 

U izvješću se navodi da je Apple u protekle četiri godine u inozemstvu ostvario dohodak od 44 milijarde američkih dolara, a da na taj prihod nije uplatio niti dolara poreza u SAD-u. Problem je i činjenica da Apple na neke prihode nije plaćao poreze niti u drugim državama. Kako se navodi u članku objavljenom na portalu Ars Technica ne radi se o ilegalnom izbjegavanju plaćanja poreza već o standardnoj praksi koja je karakteristična za sve multinacionalne kompanije. 

Izvješće dolazi u nezgodan trenutak za Apple. Danas bi se Tim Cook, Appleov CEO, trebao pojaviti u američkom Kongresu i razjasniti gdje kompanija drži 100 milijardi dolara rezervi, kojima se hvali, a koje američki poreznici ne mogu pronaći na tvrtkinim računima u SAD-u.

U svoju obranu, iz Apple tvrde da su kompanija koja najvjerojatnije plaća najviše poreza u SAD-u, navodno oko milijun dolara svakog sata. Neplaćanje poreza na inozemne prihode opravdavaju činjenicom da je sve što zarade u inozemstvu dolazi od inozemnih prodaja, pa ne bi bilo uredu da na taj prihod plaćaju porez u SAD-u. 

Izvješće i saslušanje u kongresu pokušaj su američkih vlasti da dobiju bolja saznanja o tome na koji način multinacionalne kompanije legalno izbjegavaju plaćanje poreza, kako bi pomoću tih saznanja donijeli nova zakonska rješenja kojima bi se ta praksa ograničila.