Apple je ponovno na vrhu tržišta pametnih telefona

U posljednja tri mjeseca prošle godine Apple je zauzeo 22 posto tržišta pametnih telefona, dok se Samsung nalazi na drugom mjestu s 20 posto tržišta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2022. / 13:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Analitička kompanija Canalys objavila je preliminarne rezultate za posljednji prošlogodišnji kvartal za tržište pametnih telefona. Prema tim podacima, a treba naglasiti kako iz Canalysa upozoravaju kako bi se konačne brojke mogle malo razlikovati od preliminarnih podataka, prvo mjesto na ovom tržištu zauzeo je - Apple. Proizvođač iPhonea i godinu ranije isporučio je najviše telefona u tzv. blagdanskom kvartalu kada je najveća potražnja za potrošačkom elektronikom, a nakon toga je sljedeća tri kvartala tržištem dominirao Samsung, da bi se Apple u posljednja tri mjeseca 2021. vratio na tron.

Slika nije dostupna Apple priprema redizajn iPhonea SE tek za 2024. godinu

Tijekom tog razdoblja zauzeli su 22 posto tržišta (u istom razdoblju godinu ranije zauzeli su 23 posto tržišta), dok je Samsung zauzeo 20 posto, uz napomenu da je taj postotak ipak porastao u odnosu na 2020. kada je iznosio 17 posto. Treće mjesto, očekivano, zauzeo je Xiaomi, kineska kompanija čiji su telefoni prilično popularni i u Hrvatskoj. Zanimljivo, podaci Canalysa pokazuju da su zadržali isti udio na tržištu kao i godinu dana ranije - 12 posto.

Također, kao i godinu dana ranije, četvrto i peto mjesto drže Oppo i Vivo, uz nešto manji postotak. Udio Oppa na tržištu iznosi 9 posto (godinu prije iznosio je 10), a u njihove brojke uključene su i isporuke OnePlusa. Udio Viva iznosi 9 posto, što je također pad od jedan posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

Slika nije dostupna Napokon službeno predstavljen Samsung Galaxy S21 FE 5G

Iz Canalysa kažu kako je na rezultate na tržištu pametnih telefona utjecala i situacija s nestašicom čipova. Dok su Apple i Samsung kao veći brendovi uspjeli osigurati dovoljnu količinu čipova (iako, i oni su morali smanjiti planiranu proizvodnju), najviše problema imale su manje kompanije kojima je bilo puno teže osigurati dovoljne količine čipova, što je direktno utjecalo na broj isporuka mobilnih uređaja.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti