Apple priprema iPad X i uređaj za proširenu stvarnost

Početkom sljedeće godine stiže novi model iPada koji će imati neke opcije poput iPhonea X, dok 2020. možemo očekivati Appleov AR uređaj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.11.2017. / 12:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jučer su na internetu objavljene glasine o Appleovim planovima na tržištu tableta i proširene stvarnosti, a ako su ove glasine istinite, već za nekoliko mjeseci možemo očekivati novi model iPada koji će imati neke opcije po uzoru na iPhone X.

Iako neće imati OLED ekran kao iPhone X, ovaj model iPada (mogao bi se prodavati kao iPad Pro ili iPad X) trebao bi imati ekran koji će zauzimati skoro cijelu prednju površinu uređaja, što znači da neće imati tipku Home, već će se otključavati putem Face ID-a, odnosno Appleove tehnologije prepoznavanja lica. Od novog iPada tako možemo očekivati ekran dijagonale oko 10,5 inča, a kako će ekran zauzimati gotovo cijeli prednji dio uređaja, njegove će dimenzije biti manje u odnosu na prethodne generacije ovog tableta, što će korisnici sigurno cijeniti.

Globalno tržište tableta u protekle tri godine zabilježilo je pad od 17 posto, a taj pad posljednjih su godina osjetili i u Appleu, no rezultati posljednjeg kvartala ohrabrujući su za Cookovu kompaniju – u ovom tromjesečnom razdoblju prodali su jedanaest posto više tableta, uz ostvaren profit od 4,8 milijardi dolara, što je porast od 14 posto, a s novim modelom sigurno bi ponovno povećali prodaju i udio na tržištu.

Osim nove generacije tableta, Apple se priprema na ulazak na jedno potpuno novo tržište te rade na uređaju za proširenu stvarnost. Tim Cook više je puta u posljednje vrijeme hvalio proširenu stvarnost i smatra kako je AR revolucionarna poput pametnih telefona te da će zauvijek promijeniti način na koji koristimo tehnologiju. Appleov AR uređaj imat će vlastiti procesor, operativni sustav (spominje se rOS – reality OS koji će biti baziran na operativnom sustavu za mobilne uređaje iOS) i ekran – dakle, neće ovisiti o pametnom telefonu kao neki današnji uređaji za virtualnu stvarnost.

Detalji poput načina na koji će korisnici kontrolirati uređaj još nisu u potpunosti poznati te će to vjerojatno biti kombinacija panela osjetljivih na dodir, pokreta glave i glasovnog asistenta Siri. U Appleu očekuju da će ova tehnologija biti finalizirana 2019. godine, a sam uređaj u prodaji bi se trebao pojaviti tijekom 2020. godine.

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti