Apple uskoro uvodi mobilno plaćanje putem novog iPhonea 6

Prema posljednjim informacijama, očigledno je kako tvrtka iz Cupertina sprema pravu 'jesensku ofenzivu', jer uz predstavljanje novog iPhonea za točno osam dana, očekuju nas još neki noviteti.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 01.09.2014. / 08:14

Apple uskoro uvodi mobilno plaćanje putem novog iPhonea 6

Prema posljednjim informacijama, očigledno je kako tvrtka iz Cupertina sprema pravu "jesensku ofenzivu", jer uz predstavljanje novog iPhonea za točno osam dana, očekuju nas još neki noviteti.

Kako bi iPhone 6 doista bio "pametni telefon koji svi žele imati", kako su to zamislili u Appleu, kompanija je odlučila 9. rujna, kada će biti lansiran navedeni uređaj, predstaviti i uslugu mobilnog plaćanja. Da bi se to ostvarilo, Apple je potpisao je odlučio sklopiti partnerstvo i potpisati ugovore s nekim od najprestižnijih i najraširenijih kartičnih kuća na svijetu, konkretno to su Visa, MasterCard i American Express. Očigledno se radi o pomno pripremanom potezu, kako bi u ovom segmentu Apple mogao konkurirati Google Wallet usluzi, odnosno PayPalu, Isisu i nekim drugim kompanijama koje već nude mogućnost mobilnog plaćanja korištenjem samo pametnog telefona kao "kreditne kartice". 

Detalji samog ugovora između Applea se jedne i Vise, MasterCarda i American Expressa s druge strane još uvijek nisu objavljeni, kao ni specifikacije sustava koji će se koristiti za naplatu. Navodno će Apple s novim iPhone 6 uređajem pomoću Touch ID funkcije i novim NFC čipom omogućavati da iPhone 6 bude jedinstveno sredstvo plaćanja. Naravno, ovo je tek prvi korak, jer Apple još mora definirati odnose s brojnim trgovačkim lancima, prodajnim mjestima, ali i bankama, kako bi ovaj njihov način plaćanja postao globalno dostupan. U ovom trenutku se ne zna niti na kojim će područjima, odnosno zemljama, navedena usluga biti dostupna, ali sve bi se trebalo saznati na toliko očekivanom "Apple eventu" 9. rujna.

Nedvojbeno Apple juriša na neka nova tržišta, jer odlučili su odbaciti pojedine dijelove vlastitog tradicionalizma, što je najbolji dokaz kako su shvatili da tržište ima svoje zakonitosti koje su prisiljeni poštivati i najveći igrači. Novi iPhone će nuditi veću dijagonalu zaslona, radi se na "robusnosti", predstavljaju se nove usluge, novi modeli, apsolutno svi relevantni mediji i izvori s velikim nestrpljenjem očekuju 9. rujna da vide što će to Apple doista predstaviti svijetu. Biti će zanimljivo, to je više nego sigurno... 

Izvor: The Verge

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti