Apple više ne može ignorirati veliki trend: Priprema radikalno drukčiji iPhone

U Appleu su imali dva koncepta, no na kraju su se odlučili za jedan model u čiju će proizvodnju krenuti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.07.2024. / 09:25

Tim Cook i Craig Federighi iz Applea (Foto: Afp)

Telefoni s fleksibilnim ekranima na tržištu su dostupni godinama. S ovim je trendom započeo Samsung, a nakon njega takve su uređaje predstavili Motorola, Huawei i skoro sve veće mobilne kompanije. Na tom popisu mobilnih kompanija jedno ime ipak nedostaje - Apple.

Iako u ovoj kompaniji pažljivo prate situaciju na tržištu, donijeli su odluku da sa svojim savitljivim telefonima neće žuriti. No kako je potražnja za ovim uređajima sve veća, a i kako je njihova kvaliteta, pogotovo kvaliteta ekrana sve bolja, tako niti ekipa u Appleu više ne može ignorirati ovaj trend. Godinama rade na istraživanje i razvoju takvog oblika uređaja i ekrana, a ranije ove godine pojavile su se glasine kako je Apple u ranoj fazi razvoja dva prototipa iPhonea s fleksibilnim ekranima.

Apple Prijavljeni patent otkrio Appleove planove: Više se nećete morati brinuti oko ogrebotina na ekranima

Posljednje informacije, koje je ovaj tjedan objavio The Information, govore kako su u Appleu donijeli odluku o konačnom dizajnu ovog uređaja koji je sada dobio i kodno ime - V68. U teoriji to znači kako je razvoj fleksibilnog iPhonea izašao iz konceptualne faze i kreće u fazu razvoja i dogovora s dobavljačima. iPhone Fold (kako bi se telefon mogao zvati) otvarat će se horizontalno, dakle poput Samsungova Galaxyja Z Flip. Kako je riječ o projektu u ranoj fazi, puno toga nije poznato (vjerojatno niti u Appleu još nisu donijeli konačnu odluku oko hardvera i slično), no plan je ovaj telefon predstaviti 2026. godine.

Do tada su pred Appleom prilično izazovi, a mediji posebno naglašavaju dvije stvari koje bi mogle biti problematične i na koje će se njihovi inženjeri i dizajneri posebno fokusirati. Prva se odnosi na klasičnu boljku ovakvog tipa uređaja - ekrane, odnosno na dio ekrana koji se savija te u Appleu žele da taj dio bude neprimjetan, odnosno u ravnini s cijelim ekranom. Drugi izazov odnosi se na debljinu te će Apple pokušati napraviti što tanji uređaj tako da, kada je sklopljen, nije previše deblji u odnosu na klasične pametne telefone.

Apple je u posljednje vrijeme stavio veliki fokus na debljinu svojih uređaja - nakon nedavno predstavljenog najtanjeg iPada, sada im je u planu i iPhone Slim kojeg namjeravaju predstaviti sljedećeg rujna. To bi iskustvo vjerojatno trebali iskoristiti i pri razvoju savitljivog telefona koji bi, kada je otvoren, trebao biti tanji u odnosu na klasičan iPhone.

iPhone Fold, čini se, prvi je u nizu uređaja koje bi Apple s godinama mogao predstaviti, a koji će imati fleksibilan ekran. Već neko vrijeme tako se govori o i savitljivom iPadu i Macu te bi ova kompanija također 2026. ili godine poslije mogla predstaviti i Mac Fold.

Samsung Galaxy S24 serija Pada potražnja za iPhoneom: Jedan od razloga su i novi modeli Samsungovih telefona

S obzirom na to da je ovakav tip uređaja skuplji u odnosu na top-modele pametnih telefona, a Apple ionako nije poznat po pristupačnim cijenama, jasno je kako će iPhone Fold imati premium cijenu i sigurno neće biti za svačiji džep.

Izvor: Tom's Guide

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti