Appleovi tehničari više neće popravljati telefone koji su prijavljeni kao ukradeni ili nestali

U Appleovim trgovinama i ovlaštenim servisima provjeravat će nalaze li se uređaji za popravak na popisu izgubljenih ili ukradenih uređaja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.03.2022. / 10:35

Novi modeli iPhonea (Foto: AFP)

U Appleu su se odlučili na zanimljiv potez s kojim žele smanjiti krađe svojih telefona. Tvrtka je nedavno poslala poruku zaposlenicima u Apple Storeu i ovlaštenim servisima u kojima se od njih traži da ne popravljaju telefone koji su prijavljeni kao nestali.

Slika nije dostupna Apple radi na potpuno novom sustavu prodaje iPhonea i iPada

To znači da će, svaki put kada vlasnik iPhonea donese svoj uređaj na popravak, zaposlenik morati provjeriti u internom sustavu je li taj uređaj prijavljen u bazi podataka GSMA Device Registry. Naime, kada korisnici izgube telefon ili je ukraden, oni ga mogu prijaviti u spomenutu globalnu bazu podataka. Na temelju tih podataka i jedinstvene oznake uređaja (IMEI), Appleovi zaposlenici moći će znati je li uređaj koji im korisnici donesu prijavljen da je nestao.

U tom slučaju, prema uputi koju je poslao Apple, zaposlenici će morati odbiti popraviti taj uređaj. Također, kompanija već ima slično pravilo za korisnike koji odbiju ili ne mogu isključiti opciju Find my iPhone. S obzirom na to da je za njeno isključenje potrebno imati korisničko ime i lozinku, ako osoba koja je donijela telefon na popravak nema te podatke, postoji mogućnost da je ta osoba u posjedu ukradenog telefona ili uređaja koji je vlasnik izgubio.

Slika nije dostupna Zbog male potražnje za novim iPhoneom, Apple smanjuje narudžbe od dobavljača

Ipak, kako naglašavaju na Engadgetu, ako u Appleovoj trgovini ili ovlaštenom servisu odbiju popraviti iPhone jer je prijavljen na listi izgubljenih i ukradenih uređaja, isti će se uređaj moći popraviti u drugim servisima u kojima se ti podaci s popisa GSMA Device Registry neće provjeravati.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti