Arheolozi pronašli kostur s misterioznim metalnim dodatkom

Metalni dodatak pronađen na arheološkom nalazištu u Njemačkoj zbunjuje arheologe.

Branimir Vorša | 13.11.2023. / 16:15

Rentgenska slika umjetne metalne ruke pronađene na kosturu
Rentgenska slika umjetne metalne ruke pronađene na kosturu (Foto: blfd.bayern.de)

Tim arheologa napravio je značajno otkriće u srcu Njemačke - pronašli su ljudski kostur s drevnom metalnom protezom ruke, koji vjerojatno datira gotovo 600 godina unazad. Koristeći tehnike datiranja ugljikom, stručnjaci su procijenili dob čovjeka između 30 i 50 godina, smještajući njegovu smrt između 1450. i 1620. godine, prema podacima Bavarskog državnog ureda za očuvanje spomenika.

Izrađena od željeza, proteza je zamijenila četiri nedostajuća prsta, ostavljajući arheologe zapanjenima.

Arheologija Njemački arheolozi otkrili nove dijelove kompleksa srednjovjekovnog dvorca

Čak i za iskusne arheologe ovo je bilo posebno otkriće, pojšnjavaju u priopćenju iz bavarskog državnog ureda za očuvanje spomenika, ističući očitu amputaciju prstiju. Okolnosti gubitka prstiju i praktična primjena proteze, zasad ipak ostaju obavijene velom tajne.

Kostur pronađen s metalnom umjetnom rukom u Njemačkoj Kostur pronađen s metalnom umjetnom rukom u Njemačkoj (Foto: blfd.bayern.de)

Walter Irlinger, voditelj konzervatorskog odjela u bavarskom Državnom uredu za očuvanje spomenika, rasvijetlio je strukturu proteze. Šuplja proteza na lijevoj ruci zamijenila je četiri prsta. Kažiprst, srednji, prstenjak i mali prst su pojedinačno oblikovani od lima i nepokretni su, pojasnio je.

Unutar proteze, arheolozi su otkrili materijal nalik gazi, što ukazuje na potencijalnu amortizaciju ruke nositelja. Iskapanje je obavljeno u blizini crkve u Freisingu, blizu Münchena, gdje je tim otkrio navedeni kostur.

Izgradnja željeznice Maya Train Veliko otkriće meksičkih arheologa: Tijekom gradnje željeznice pronašli su drevnu grobnicu

To novo otkriće doprinosi zbirci od približno 50 sličnih proteza otkrivenih u središnjoj Europi od kasnog srednjeg vijeka do ranog novog vijeka. Naime, Bavarski državni ured za očuvanje spomenika spominjao je njemačkog viteza iz 16. stoljeća Götza von Berlichingena, koji je nosio naprednu, pokretnu i tehnički izuzetno složenu protezu nakon što je izgubio ruku u bitci.

Povijest regije, obilježena vojnim sukobima kao što je Tridesetogodišnji rat od 1618. do 1648. godine, vjerojatno je pridonijela povećanim amputacijama i potražnji za protezama. Dok ta drevna metalna ruka osvaja povjesničare, pridružuje se drugim izvanrednim protetičkim otkrićima diljem svijeta, uključujući 2600 do 3400 godina star nožni prst pronađen u Egiptu i protezu noge koja datira otprilike iz 300. godine prije Krista u Italiji.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti