Arhitekti umjetnog mozga: Znanstvenici s MIT-ja ugurali desetke tisuća moždanih sinapsi na čip

Znanstvenici s MIT-ja uspješno su testirali novi dizajn memristora, tranzistora koji u sebi ima moždane sinapse, odnosno koji kopira arhitekturu živčanog sustava mozga te na taj način obrađuje informacije.

Branimir Vorša | 09.06.2020. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

MIT-jev "mozak na čipu" u biti je manji od konfete, ali na sebi ima desetke tisuća silicijskih komponenti, koje se nazivaju memristori i koji oponašaju sinapse za prijenos informacija u ljudskom mozgu. Taj čip dio je šire obitelji neuromorfnih uređaja koji vuku inspiraciju iz živčanih sinapsi mozga kako bi obavljali kompleksne računalne zadatke.

Postojeći memristori rade dobro u slučajevima gdje napon stimulira velik protok iona s jedne elektrode na drugu, odnosno veliki provodni kanal. No ti memristori nemaju pouzdane rezultate sa slabije provodljivim kanalima, a znanstvenici s MIT-ja svoj su rad bazirali upravo na tom segmentu.

Da bi napravili svoj novi dizajn, ključnu komponentu posudili su iz metalurgije, što znači da materijali koje koriste za provođenje imaju drugačije fizičke značajke od onih njihovih sastavnih metala.

MIT-jevci su tako kombinirali srebro i bakar kako bi napravili pozitivnu elektrodu memristora, a silicij su koristili za negativnu elektrodu. Tim domišljatim dizajnom osigurali su konzistentan i pouzdan prijenos iona duž takbih provodnih kanala.

Svoj novi memristor su i testirali, a s njim su uspjeli rekreirati crno-bijelu sliku znaka Kapetana Amerike (Marvelov superjunak). To su napravili tako da su svaki pojedini memristor u čipu zadužili za svaki pojedini piksel te nakon toga oblikovali provodljivost svakog memristora koja je odgovarala intenzitetu nijanse boje u odgovarajućem pikselu.

U tom testu MIT-jev memristor bio je puno bolji od konkurencije. Testirali su ga i u sposobnosti obrade fotografija te je i tu pokazao puno bolje rezultate od konkurencije.

Njihova studija objavljena je u znanstvenom časopisu Nature.

Izvor: Neowin

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti