Asteroid u kojeg se zabila NASA-ina sonda pokazao nešto neočekivano i suprotno očekivanjima znanstvenika

Asteroid Dimorphos, nije pokazao oštećenja nakon udara NASA-ine sonde, već je svojim ponašanjem iznenadio znanstvenike.

Branimir Vorša | 27.02.2024. / 14:00

Ilustracija letjelice DART i asteroida (Foto: NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben)

U intrigantnom novom preokretu događaja koji je proizašao iz sudara između NASA-ine sonde DART i asteroida Dimorphos u rujnu 2022. godine, znanstvenici sugeriraju da oblik tog malog asteroida možda nije pretrpio značajne promjene uslijed udara.

Suprotno očekivanjima, analiza ne otkriva udarni krater, već uredno preoblikovanu hrpu svemirskog kamenja. Misija, poznata kao Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART), imala je za cilj procijeniti mogućnost promjene putnje asteroida sudaranjem svemirske letjelice s njim. Cilj misije, asteroid Dimorphos, kruži oko svojeg većeg binarnog pratitelja, Didymosa.

Asteroid Dimorphos Sjećate se asteroida koji je NASA udarila letjelicom? Počeo se čudno ponašati

Iznenađujuće, udar je imao izraženiji učinak na orbitalni period Dimorphosa nego što se očekivalo, označavajući uspješnu misiju. Znanstvenici, predvođeni planetarnom znanstvenicom Sabinom Raducan sa Sveučilišta u Bernu, upotrijebili su simulacije kako bi razumjeli posljedice udara. Te simulacije, u skladu s DART promatranjima, pokazuju da je Dimorphos vjerojatno slaba hrpa ruševina gustoće od oko 2,4 grama po kubičnom centimetru.

Simulacije predlažu scenarij u kojem je Dimorphos, nalik Didymosu, evoluirao iz krhotina koje je izbacio veći asteroid. Otkrića, ako ih potvrdi nadolazeća misija Hera, Europske svemirske agencije (ESA), mogla bi preoblikovati znanstveno razumijevanje binarnih asteroida.

Asteroid Dimorphos s mnoštvom novih gromada oko njega nastalih nakon udara letjelice DART NASA-ina misija udara u asteroid pokrenula je i nešto neočekivano

Navedeno istraživanje ima implikacije na buduća istraživanja i napore skretanja asteroida s njihov putanje. Rezultati ove studije pružaju vrijedne informacije za razumijevanje formiranja i karakteristika binarnih asteroida te će informirati buduća istraživanja i napore na skretanju asteroida, ističu autori studije koja je objavljena u časopisu Nature Astronomy.

Izračuni znanstvenika sugeriraju da je kohezivna snaga Dimorphosa manja od nekoliko paskala, slično asteroidima Ryugu i Bennu, koje su prije posjetile ljudske letjelice. Gustoća gromada asteroida u skladu je s promatranjima DART-a.

Implikacije se protežu i izvan specifičnog binarnog sustava, bacajući svjetlo na savitljivost asteroidnih mjeseca, njihov potencijal za preoblikovanje i relativnu mladost njihovih površina.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti