Asteroid veličine zgrade od 20 katova približavao se Zemlji, a dva dana ga nitko od znanstvenika nije vidio

Nevidljivi asteroid veličine zgrade od 20 katova sakrio se u sunčevom sjaju prije nego što se neugodno približio Zemlji 13. srpnja. Znanstvenici su to primijetili tek 15. srpnja.

A. L. | 20.07.2023. / 16:53

Asteroid blizu Zemlje, ilustracija
Asteroid blizu Zemlje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Asteroid velik poput zgrade od 20 katova približio se neugodno blizu Zemlji prošli tjedan, približavajući se našem planetu na otprilike četvrtini udaljenosti između Zemlje i Mjeseca — a astronomi su ga primijetili tek dva dana kasnije.

Nazvan 2023 NT1, otprilike širok 60 metara prošao je pored našeg planeta 13. srpnja, putujući procijenjenom brzinom od 86.000 km/h, prema NASA-i . Međutim, budući da je letio prema Zemlji iz smjera sunca, odsjaj je zaslijepio teleskope i nisu vidjeli približavanje asteroida dugo nakon što je prošao.

Djevojka promatra zvijezde Vruća tajna svemirskog turizma: Znanstvenici predviđaju kad bi se mogao dogoditi prvi seks u svemiru, ali daju i upozorenje

Treniranje AI Autori poslali oštro upozorenje AI kompanijama: Platite za treniranje umjetne inteligencije

Astronomi ga nisu uočili sve do 15. srpnja, kada je teleskop u Južnoj Africi — dio Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), uhvatio asteroid kako izlazi iz našeg susjedstva, piše LiveScience.

Unatoč ovom iznenađenju, asteroid 2023 NT1 nije dovoljno velik da bi se smatrao potencijalno opasnim objektom. Nakon izračuna putanje asteroida za sljedeće desetljeće, astronomi kažu da nema neposredne opasnosti od sudara.

Zapravo, nedavna istraživanja sugeriraju da je Zemlja sigurna od asteroida - barem od onih velikih koji izazivaju izumiranje - sljedećih 1000 godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti