Astronomi napravili kartu kretanja opasnih asteroida za sljedećih tisuću godina, jedan istaknuli kao posebno opasan

Astronomi su identificirali 28 asteroida koji u budućnosti imaju vjerojatnost veću od nule za "bliski susret" sa Zemljom.

Branimir Vorša | 18.05.2023. / 17:59

Udar asteroida na Zemlju, ilustracija
Udar asteroida na Zemlju, ilustracija (Foto: Getty Images)

Neke stvari su jednostavno neizbježne pa je tako neizbježno i to da će se jednog dana neki veliki kamen iz svemira srušiti na Zemlju. To se već događalo milijardama godina u prošlosti i nastavit će se događati milijardama godina u budućnosti.

Čovječanstvo je dosad imalo sreće, jer se nismo morali suočiti s katastrofalnom prijetnjom iz svemira u obliku ogromnog asteroida. No, ako želimo dugoročno osigurati našu budućnost na Zemlji, znanost će nas morati pripremiti i na  neizbježnost od udara velikog asteroida u zemlju, u nekom trenutku daleke budućnosti.

Kamo'oalewa Znanstvenici ispituju mogućnost da je jedan asteroid blizak Zemlji zapravo nekoć bio dio Mjeseca

Popis nije ni približno gotov, no...

Brojne organizacije diljem svijeta nadziru događanja u zemljinom svemirskom susjedstvu te Sunčevom sustavu. Stvaraju karte i kataloge svih potencijalno opasnih objekata blizu Zemlje, odnosno takozvanih NEO-a. Veće svemirske stijene predstavljaju i veću prijetnju, ali ih je u našem susjedstvu, srećom, manje.

Popis opasnih NEO-a nije ni približno gotov, ali dosad imamo pouzdane karte gotovo svih potencijalno opasnih asteroida većih od jednog kilometra u promjeru. To je u najmanju ruku korisno, jer asteroidi veličine kilometra imaju potencijal ne samo izbrisati cijele gradove, već mogu uzrokovati značajnu ekološku štetu diljem svijeta.

Kako bi procijenili rizik koji ti veliki asteroidi blizu Zemlje predstavljaju, tim astronoma predvidio je njihove orbite za narednih tisuću godina. Njihova analiza sugerira da niti jedan od tih kilometarskih NEO-a ne predstavlja značajan rizik za nas tijekom sljedećeg stoljeća.

Poteškoće u predviđanju orbita velikih asteroida

Međutim, znanstvenici imaju poteškoća s predviđanjem orbita tog velikog svemirskog kamenja nakon tog perioda. To je zato što u orbitalnoj dinamici male promjene mogu dovesti do velikih učinaka u ogromnim vremenskim razmacima. Neznatna razlika u količini zagrijavanja koju asteroid prima od Sunca ili neočekivano povlačenje od Jupitera, moglo bi poslati asteroid na putanju koja za nekoliko tisuća godina završi ravno udarom u Zemlju.

Udar asteroida na Zemlju, ilustracija Znanost je možda pogrešno protumačila tragove prethodnih udara asteroida u Zemlju: "To bi bilo u rangu ozbiljnih sranja"

Opasan kandidat

Astronomi su proučavali najbliži mogući susret između poznatih opasnih NEO-a i Zemlje. Posebno su ispitali kako se ta najbliža udaljenost mijenja tijekom stotina i tisuća godina. Učinili su to kroz niz simulacija koje su iscrtale što više mogućih orbitalnih putanja s obzirom na nesigurnosti u trenutnim orbitalnim položajima i brzinama NEO-a. Identificirali jedan određeni NEO, asteroid 7482, kao posebno opasan. Taj će asteroid provesti značajnu količinu vremena u blizini Zemlje u slijedećim tisućljećima. Iako to ne znači nužno da će udariti u naš planet, to znači da asteroid 7482 predstavlja najveće šanse za sudar u navedenom vremenskom periodu.

Kaotičan kandidat

Istaknuli su isto tako i još jedan asteroid, asteroid 143651, koji ima toliko kaotičnu orbitu, da je nemoguće predvidjeti njegovu točnu poziciju u posljednjih nekoliko desetljeća. Iako to može ili ne mora uopće predstavljati prijetnju, na temelju razumijevanja njegovog položaja i brzine znanstvenici ne mogu sa sigurnošću prijeti li nam nekad u budućnosti sudar s tim asteroidom.

Asteroid 2023 DW NASA upozorava da Zemlju 2046. godine čeka neizvjesno Valentinovo

Sveukupno, astronomi identificirali 28 kandidata koji imaju vjerojatnost veću od nule za "duboki susret" sa Zemljom, što znači da će od Zemlje proći na udaljenosti koja je manja od udaljenosti Mjeseca od nas. Nijedan od ovih objekata možda neće udariti u Zemlju u sljedećih sto ili tisuću godina, ali ako želimo dugoročno preživjeti, svakako moramo obratiti pažnju na njih.

Izvor: Universe Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti